Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningarna kring ån fortsätter

Upprustningen av åpromenaden genom Norrtälje fortsätter. I går invigdes Faktoriparken. Hittills har satsningarna i ån kostat 40 miljoner kronor, men mycket arbete återstår.

Faktoriparken, den nya fickparken nedanför Badhusbron, är en del av kommunens långsiktiga satsning i och längs Norrtäljeån. Syftena är två, enligt kommunens gatu- och parkchef Helen Lott.

– Vi vill säkra ån och minimera vattenproblem. Dessutom vill vi skapa en trevlig åpromenad där människor kan vistas tryggt och säkert, säger hon.

Arbetet inleddes 2010 med Sjötullsparken, området mellan Åtellet och Roslagsgatan. Det har fortsatt med Gustaf II Adolfs park, nya Societetsbron, bryggorna vid Gröna ön och förstärkningar av å-muren på flera håll. Faktoriparken och reparationen av muren intill innebär att sju etapper har genomförts för ungefär 40 miljoner kronor.

– Med de arbeten som återstår kommer vi säkert upp i den dubbla summan, säger Helen Lott.

Kommunen skissar på nya å-jobb fram till 2018. Närmast på tur står en förstärkning av muren mellan Gröna ön och Stora Brogatan på Norrtäljeåns sydsida. En ny entré till Societetsparken, fontäner i hamnbassängen och upplevelsebelysning är andra insatser som planeras längre fram.

Å-satsningen inleddes 2010

Arbetet med att försköna utrymmet längs Norrtäljeån inleddes 2010 och ska pågå till 2018. Nya bryggdäck, renovering av å-muren på flera ställen, ny Societetsbro och flera nya parker är några av de investeringar som gjorts.

Men många jobb återstår, bland annat förstärkningen av å-murarna vid Kvarngårdsparkeringen och badhuset, två områden som brukar svämma över i samband med vårfloden.