Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på Lidö hotar skärgårdens ekonomi

Miljoninvesteringen för anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet på Lidö hotar nu Skärgårdsstiftelsens ekonomi. Konsekvensen kan bli skräpiga skärgårdsöar när resurser inte finns för att tömma soptunnorna.

En av orsakerna till Skärgårdsstiftelsens ekonomiska kris, är att man investerat miljoner på Lidö utanför Räfsnäs. Ett nytt kommunalt vatten- och avlopp gick loss på 5,2 miljoner kronor. Anledningen till upprustningen är att vattenkvalitén under flera år varit dålig, på gränsen till otjänlig.

På Lidö har stiftelsen vandrarhem, skärgårdskrog, pensionat, stugby och gästhamn. Stiftelsen vill på sikt bygga ut ytterligare, bland annat nya duschar i gästhamnen och en toatömningsstation. Skärgårdsstiftelsen äger 40 markområden, varav 16 är arrendejordbruk, och 3 000 byggnader, de äldsta från 1700-talet, i hela Stockholms län. Skärgårdsstiftelsens marker utgör 12 procent i hela skärgården.

Byggnadsvård är numera en av stiftelsens huvuduppgifter. Det kostar många miljoner kronor. Men sedan 2010 har anslaget till stiftelsen från landstinget varit oförändrat.

– Vi skulle behöva 200-250 miljoner kronor över en tioårsperiod för att kunna komma ikapp, säger stiftelsens vd Lena Nyberg.

Nu kan verksamheten hotas. Man kan tvingas dra ner på verksamheten och varsla personal. Det kan få till följd att soptunnor inte töms på öarna och att byggnader tvingas förfalla. Bidraget från landstinget i år var 41 miljoner kronor. Två miljoner är bidraget från skärgårdskommunerna för sophanteringen på öarna.

25 miljoner kronor får man in i hyror och arrendeavgifter. Stiftelsen har också bidrag från andra organisationer, men det är för riktade projekt. För att klara driften varje år räknar man med en ökad kostnad på nio miljoner.

– Vi har en total budget på drygt 80-85 miljoner. Det är lite med tanke på hur mycket vi ska ta hand om, säger Lena Nyberg.

Nu har Skärgårdsstiftelsen arbetat fram ett underlag för att visa att ett oförändrat anslag inte räcker.

– Vi har varit underfinansierade i flera år, förklarar Lena Nyberg.

2011 gjorde stiftelsen en inventering av samtliga fastigheter och hur mycket upprustning som behövs.

– Vi är inne i en nedåtgående spiral. Kan vi inte rusta upp våra byggnader, kan vi inte hyra ut dem och få in mer intäkter, säger Nyberg.

Gustav Hemming (C), ordförande i Skärgårdsstiftelsen och som är skärgårdslandstingsråd, säger att man inte kan sköta verksamheten i framtiden om man inte får höjda anslag.

– Då kommer vi få sovra ganska hårt. Men jag kommer att kämpa hårt för en rejäl anslagshöjning, säger Gustav Hemming.