Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på barnkultur med fler familjeprogram

Kommunen satsar på mer barnkultur med program för hela familjen. Först ut är barnteatern Trollet i den gula kepsen. Till våren ökar utbudet.

Trollet i den gula kepsen bor ute i skogen någonstans. Där finns också kompisarna Råttan och Älgen. Den här veckan kan skolelever och barnfamiljer möta Trollet och hans vänner, när Lasse Åkerlund kommer till Norrtälje med sin teaterföreställning.

– Det handlar om en vanlig dag hos Trollet och Råttan. De leker kurragömma, bakar bröd och får besök. Det är en väldigt lugn föreställning, där man får komma hem till Trollet, säger Lasse Åkerlund.

Han skapade Trollet med den gula kepsen som barnradio i slutet av 1980-talet. Figuren blev sedan julkalender i radio 1988.

– Jag ville skapa en radiofigur som kan göra vad som helst, då var ett troll ett bra alternativ. Samtidigt är troll ofta osympatiska, men om han har en gul keps är han inte så farlig, säger Lasse Åkerlund.

För ett par år sedan tog han upp tråden igen och nu turnerar han med barnteaterföreställningen, som kommer till Norrtälje den här veckan. Han beskriver sin figur Trollet som en liten tänkare.

– Han har egna idéer om livet, säger Lasse Åkerlund.

Besöket är en del av en ny satsning, där kommunen vill bredda utbudet av barnkultur som vänder sig till hela familjen.

– Det har inte funnits så mycket för familjer. Jag tycker att det har saknats i utbudet, säger kultursekretareren Eva Rosén-Lundqvist.

Tanken är att kommunens olika kulturverksamheter ska samarbeta mer när program läggs upp. Det gäller biblioteket, konsthallen, nya Roslagens museum samt scenkonsten, som Eva Rosén-Lundqvist ansvarar för.

– Vi ska jobba mer övergripande mellan de olika institutionerna, säger hon.

Ett program för vårsäsongen ska presenteras i början av januari. Målsättningen är att erbjuda ett barnkulturprogram varje månad, ofta på lördagar.

– Det blir nog ganska traditionellt, med till exempel barnteater för familjer, musikprogram och visningar av konsthallen. Vi ska försöka hitta en bredd när vi jobbar med det här, med program för olika åldrar, säger Eva Rosén-Lundqvist.

– Det finns mycket att hitta, många bra föreställningar, fortsätter hon.

Tanken är att ha ett samlat program både vår och höst, med någon extra satsning under sportlovet och höstlovet.

– På loven vill vi göra mer program inom kulturområdet, där har det inte funnits så mycket, säger Eva Rosén-Lundqvist.