Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningar har alltid en kontext

Annons

Tänk vad en liten kommentar till en "slå-sig-för-bröstet-artikel" kan ställa till med. Två av kommunens ledande politiker känner sig föranlåtna att svara på denna min kommentar. Dock på helt olika sätt.

Robert Beronius går omedelbart till politiskt frontalangrepp, men hans slagord har inte något med innehållet i min kommentar att göra, så jag avstår från att bemöta hans överspända retorik.

Även Bengt Ericsson svarar på min kommentar. Och det han skriver kan jag bara instämma i. Dock har jag svårt att hänga med när han skriver att "med djupgranskande fakta bör vi närma oss 99,5 procent av sanningen". Vad då 99,5 procent? Vi måste väl skilja mellan begreppen fakta och sanning - även om "sanningar" alltid måste grundas på fakta.

Ett exempel: Det är ett faktum att tåghjul sliter på järnvägsräls. Men man får ingen sanningsenlig bild av varför man tillverkar tåg, om man tror att meningen är att de ska slita järnvägsräls. Sanningen – om den ska vara meningsbärande – har alltid en kontext. Sanningar hör därför alltid ihop med det sammanhang som jag vill få kunskap om – och det sammanhanget är föränderligt i tiden. "Kunskapande" är en process, där jag både måste stärka min egen omdömesförmåga och min egen sanningssträvan. Något sådant kan inget lexikon göra åt mig. Det kan bara ge mig mer eller mindre adekvata fakta.

Bengt Ericsson menar att jag tillhör dem som påstår att det inte finns någon sanning. Det stämmer inte. Både sanning och lögn finns. Men jag tror inte det finns "eviga sanningar". Det som kan vara riktigt i en viss tid kan i en senare tid visa sig felaktigt – eller tvärtom. Historiens gång vittnar om att allt är i förändring, även vårt medvetande och kunskapande. Möjligtvis är det därför jag är extra vaksam när någon påstår sig ha funnit sanningen. Därav min kommentar till alliansföreträdarnas formulering: "Nu går det att hitta sanningen".

Jo, en sak till. Både Robert Beronius och Bengt Ericsson utgår från att jag är emot prenumerationen av Nationalencyklopedin. Men då har de läst min kommentar slarvigt (eller slarvar med sanningen) för jag skrev att jag "delar uppfattningen att Nationalencyklopedin är ett bra uppslagsverk" och "jag har ingen invändning om man investerar i Nationalencyklopedin i Norrtälje kommun".

Min gissning är att prenumerationen på Nationalencyklopedin kostar runt en halv miljon om året. Och min fråga var om prioriteringen av skolans behov gjordes av lärarna eller politikerna? Den frågan verkar jag inte få svar på, men den kan jag ju ställa till Bengt Ericsson över en kopp kaffe. Han vet ju vilket som är sant.

Mats Wilzén (MP), Söderbykarl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons