Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt fart i leden ska minska erosionerna

I delar av Furusundsleden har länsstyrelsen sänkt maxhastigheten till tio knop. Det välkomnas av de boende i området, som i många år stridit för en sänkning.

Annons

Claes Boström bor i ett hus i Kopparnäs, strax söder om gränsen till Österåkers kommun. Han och flera boende i området har under många års tid sett hur erosionen från passagerartrafiken fullkomligt ätit bort stränderna. På en sträcka av en dryg kilometer har 27 ton lera försvunnit de senaste 30 åren.

Nu har länsstyrelsen beslutat att sänka farten från nuvarande 12 knop till tio knop i farleden från Koholmen och nordost om Staboudds fyr.

– Jag tycker det är ett rimligt beslut man tagit. Vi har haft en saklig diskussion med länsstyrelsen om detta, säger Clas Boström.

– Det här är ett steg på vägen. Det här kommer minska erosionen.

Beslutet gäller alla skepp med undantag för passagerarfärjor (24-timmarstrafiken) mellan Stockholm och Åbo samt till Helsingfors. Begränsningen gäller till att den pågående utredningen om erosionsskador som naturgeografen Lars Granath genomför ska vara klar till 2015. Sänkt maxhastighet gäller från och med den 7 april 2014 till 1 maj 2015.

– Det är bra att man agerat redan nu och inte väntat ett år tills utredningen är klar, säger Clas Boström.