Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk skatten på bostäder – det ger mer jobb och bättre miljö

Annons

Vi har en reavinstskatt på boendet som är helt galen. Ett par i 65-årsåldern, låt oss säga i Fågelsången, har fyra miljoner kronor i försäljningsvärde på sitt hus. De köpte huset på 1980-talet när de bildade familj för 500 000 kronor, alltså en vinst på 3,5 miljoner.

Anmäl text- och faktafel

Med utflugna barn och lite lån kvar så bor de för stort och har för mycket att sköta nu när de börjar bli äldre. Problemet är att om de säljer så tvingas de betala reavinstskatt som till stor del är baserad på inflationen. En legaliserad stöld är vad det är.

Under tiden de har bott där har de dessutom betalat skatt på ett värde som egentligen har ägts av banken. Jag pratar naturligtvis om den helt vansinniga fastighetsskatten där värdet är låst i det egna boendet.

Det man har köpt för redan skattade pengar och som man har för privat bruk borde vara enskild egendom och inte ett skatteobjekt där inkompetenta politiker ska lägga sig i privatekonomin. Jo, jag vet att fastighetsskatten är omvandlad till en kommunal avgift och att det finns ett "tak" på hur hög avgiften får bli. Men hela det sjuka systemet med att betala skatt på ett förmodat värde och något man redan köpt och som är låst för eget bruk är kvar. Det behövs bara ett beslut att ta bort taket så är vi tillbaka till en utrensning av vanligt folk i attraktiva områden, precis som det var på 1990-talet. Vi betalar dessutom världens högsta inkomstskatter så varför räcker det inte med det?

Konsekvenserna av detta vansinne är att skatterna gör att folk bor kvar tills de dör. De låter bli att rusta, tilläggsisolera eller andra positiva åtgärder, eftersom detta, förutom högre lån, också ger en högre skatt för all framtid. I princip motarbetar Skattemyndigheten miljövänliga förbättringar och ett bättre utnyttjande av de befintliga bostäderna.

Självklart ska vi motverka spekulation och låg bostadsstandard, men då måste fastighetsskatten bort och ersättas med en låg fast avgift på cirka 3000 per år och fastighet. Reavinstskatten kan höjas till 30 procent och sedan växlas ut på sex år.

Äganderätten begränsas till maximalt tre boenden per person. Då motverkar vi kortsiktig spekulation. Vi stödjer byggindustrin och miljön samt folk lägger mer av sina pengar och tid på sin bostad. Pengarna stannar därför i större utsträckning i Sverige och därmed sjunker arbetslösheten, eftersom konsumtionen ökar momsintäkterna. Även miljön får sig ett lyft, för nu blir fastighetsägarna inte bestraffade när de installerar värmepumpar, bergvärme, solceller, nya fönster etcetera.

Vi kan lägga ner fastighetstaxeringsmyndigheten och istället sätta in dess personal att bekämpa ekobrott och nätbedrägerier och dra in ytterligare miljarder till statskassan. Vi ska ju inte ha ett system bara för att blidka den yttersta vänsterns avundsjuka, missunnsamhet och dumsnålhet.

Lars Hasselfeldt (KD)

Leif Johansson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons