Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra och Sirli gifter sig på Stockholm Pride

Sandra Kohlin och Sirli Pirhonen lever samboliv i Häverödal. På torsdag blir de äkta makar när de vigs av Mona Sahlin under Stockholm Pride. – Det känns pirrigt, men väldigt bra, säger Sandra Kohlin.

Annons

Under måndagen invigdes Prideveckan i Stockholm. En vecka som förknippas med mycket öppenhet och kärlek. Det är därför inte så konstigt att en hel del par väljer att viga sig under festligheterna. För Sandra Kohlin och Sirli Pirhonen kunde inte tajmingen vara bättre.

– Vi har länge gått i tankar om att gifta oss, men det har aldrig funnits ett perfekt tillfälle, berättar Sandra Kohlin.

Det var när paret såg en reklamannons på Facebook om att det kommer att finnas ett vigselkapell med olika kända vigselförrättare under Prideveckan, som de bestämde sig.

– Vi tycker båda om Pride och den gemenskapen som finns, säger Sandra Kohlin.

Som vigselförrättare har Sandra och Sirli bokat Mona Sahlin.

– Det känns jättebra att det är just hon som ska viga oss. Vi tycker om det hon står för, alla människors lika värde, säger Sirli Pirhonen.

Vigseln kommer att äga rum på en 7-eleven-butik vid Humlegården i Stockholm som för tillfället görs om till ett vigselkapell.

– Det blir inte så traditionellt, utan en mer avslappnad vigsel, precis som vi vill ha det, säger Sandra Kohlin.

De har haft några veckor på sig att förbereda inför bröllopet. De har bland annat bjudit in sina 20 närmaste vänner och familjemedlemmar till det stundande bröllopet. Efteråt blir det middag på en restaurang och på kvällen väntas bröllopsfest på Pridepark.

– Våra gäster är jättetaggade på festen, vilket är kul, säger Sirli Pirhonen.

– De får anpassa sig till vår norm för en kväll, annars är det alltid vi som är udda, säger Sandra Kohlin.

Sandra och Sirli kommer båda från Dalarna från början. Det var när Sirli började en utbildning på Väddö folkhögskola för drygt ett år sedan som hon flyttade till Roslagen. Sedan tog det inte lång tid innan även Sandra blev Väddöbo.

– Tanken var att jag skulle bo kvar, men det blev så tomt utan Sirli. Så efter tre månader kom jag efter, säger Sandra.

I våras flyttade de till en lägenhet i Häverödal.

– Det är ett bra område, lugnt och skönt, säger Sirli.

Samkönade äktenskap har långt i från varit en självklarhet. Först 2009 trädde den könsneutrala äktenskapslagstiftningen i kraft.

– Jag ser det som en självklarhet för oss att ingå äktenskap. Men jag är samtidigt tacksam för kampen som har gjort det möjligt, säger Sandra Kohlin.

– Vi vill visa andra att det är normalt. Att vi har lika rättigheter som alla andra, säger Sirli Pirhonen.

Färgglada vigslar på Pride

Mellan 30 juli och 2 augusti under Stockholm Pride görs en 7-eleven butik på Humlegårdsgatan i Stockholm om till ett vigselkapell.

Där är par välkomna att boka en vigsel eller kärleksceremoni hos valfri vigselförrättare.

Kärleksparen kan bli vigda av Mona Sahlin, Lars Gårdefeldt, präst och gayaktivist, imam Ludovic Mohamed Zahed, prästen Ann-Christine Roxberg, dragshowartisten Peter Englund och vigselförrättarna Marja Sandin-Wester och Rickard Sundeman.

För de par som inte har bokat en vigsel men ändå är sugna på att skrida till altaret går det bra att komma förbi för en drop in-vigsel.