Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

San Sebastián dukar upp

Några av världens främsta gourmetrestauranger, Europas mest
raffinerade plockmat och en citystrand i världsklass. Det gör den
baskiska kuststaden San Sebastián till ett svårslaget weekendresmål
för matintresserade.

Atlantvågorna sveper in mot La Concha, San Sebastiáns kilometerlånga sandstrand. Den uppfyller drömmen om den perfekta cityplayan. Den är lång och bred, vågorna oftast vänliga. I ena änden av stranden ligger Monte Urgull, med sina höga jesusstaty på toppen. Där bakom gömmer sig Zurriola, surfarnas favoritstrand.

Jag befinner mig på toppen av Monte Igueldo, bästa platsen för den som vill få en överblick över San Sebastián. Den baskiska kuststaden ligger i norra Spanien, inte långt från den franska gränsen.

En gång i tiden var det en av Europas hippaste badorter, dit såväl författaren Ernest Hemingway som spanska kungligheter kom för att löga sig.

Lockar matnördar

De fina citystränderna lockar fortfarande turister, men i dag är det snarare stadens matutbud som får turisterna att vallfärda och matnördar jorden runt att gå i spinn. En av dem är kocken Niklas Ekstedt.

- San Sebastián är världens bästa stad, säger han.

- Den har ett unikt geografiskt läge, mellan bergen och Atlanten. Dessutom har Baskien aldrig haft någon massturism, vilket gör att man har behållit en egen, autentisk matkultur. I stället för att anpassa sig efter tyska turister, som många restauranger på Solkusten, har kockarna i San Sebastián lagat mat för lokalbefolkningen - och den är kräsen.

Enligt Niklas Ekstedt föds många av dagens mattrender i San Sebastián.

- Det är där allt händer. Kockar som Tore Wretman och Werner Vögeli reste till Frankrike för att inspireras, numera åker alla kockar till San Sebastián och Barcelona.

Michelinstjärnor

Staden lockar med några av världens främsta gourmetrestauranger och lär ha flest michelinstjärnor (16) per capita i världen. Här finns till exempel experimentella Mugaritz, rankad som världens tredje bästa restaurang, och Asador Etxebarri, där allt som serveras grillas - även glassen.

Och Arzak, stadens mest kända gourmetrestaurang. I köket basar far och dotter, Juan Mari och Elena Arzak. 2012 utsågs Elena Arzak till världens främsta kvinnliga kock och ett par år tidigare belönades Juan Mari Arzak med en Lifetime Achievement Award för att ha "inspirerat flera generationer kockar med innovativ och nyskapande matlagning".

- Priserna gör oss naturligtvis stolta och glada, men det är inget vi strävar efter. Det som betyder mest är att våra gäster lämnar restaurangen nöjda, säger Elena Arzak samtidigt som hon tar mig med bakom kulisserna till restaurangen.

Personliga val

Köket är litet men extremt välorganiserat. De 30 kockarna förbereder kvällens middag under lågmäld koncentration. I ett litet rum intill köket står ett så kallat chef's table reserverat för familj och utvalda vip-gäster.

En trappa upp ligger Arzaks laboratorium och smakbibliotek, där många av Arzaks rätter tar form.

- Det är här vi börjar experimentera. När vi är nöjda låter vi familj och vänner säga vad de tycker. Nästa filter är en grupp stamgäster som får provsmaka. Om alla godkänner rätten smyger vi in den på avsmakningsmenyn och går runt för att höra vad gästerna tycker. Om alla är nöjda efter 15 dagar behåller vi den på menyn, berättar Elena Arzak.

Själv beskriver hon restaurangens matlagning med ord som personlig, baskisk, experimentell och framkant.

- Vi gillar interaktion, överraskningar och metaforer. Vi vill att det ska vara roligt att äta hos oss, en multisensorisk upplevelse.

Urval av tapas

Det är roligt, men det är ett dyrbart nöje. En middag på Arzak tar flera timmar och kostar minst 1 800 kronor. Men för att uppleva den baskiska matkulturen räcker det att gå från bar till bar. På varenda bardisk i Gamla stan väntar små kulinariska konstverk i form av pintxos, baskiska tapas. De kostar ofta inte mer än ett par euro styck.

- Knepet är att inte äta sig mätt på en och samma bar, utan att välja det bästa på varje. Sedan går man vidare till nästa, säger Niklas Ekstedt.

Fakta/San Sebastian

Resa hit

Flyg till San Sebastian med Iberia eller det spanska lågprisbolagetVueling (via Madrid eller Barcelona). Man kan även flyga frånSkavsta till Biarritz i Frankrike med Ryanair och ta sig till SanSebastian med buss, tåg eller hyrbil på drygt en timme.

Bo

I Gamla stan finns inga hotell, bara mindre pensionat. Stadenslyxigaste hotell är Hotel Maria Cristina, inte långt från Gamlastan. Räkna med minst 2 000 kronor för ett dubbelrum.

Ett populärt mellanklasshotell är Astoria 7, cirka tio minuterspromenad från Gamla stan. Varje rum är dedikerat till en kändfilmstjärna - välj mellan exempelvis Antonio Banderas- eller LivUllman-rummet. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor.

www.starwoodhotels.com

www.astoria7hotel.com

Tips

Gör som lokalborna och beställ ett glas txakoli, ett spritsigt vittvin av lokala druvor. Bartendern fyller alltid glaset från enmeters höjd för att minska antalet bubblor, så varje beställningblir ett potentiellt Kodak Moment.

Kultur

San Sebastian har ett bra kulturutbud och har utsetts till Europaskulturhuvudstad 2016. Här finns bland annat ett moderntmarinmuseum, Aquarium, och i kuststaden Getaria, en halvtimme frånSan Sebastian, finns ett modemuseum till minne av den lokaledesignern Balenciaga.

I juli varje år är det jazzfestival och i slutet av septemberarrangeras en internationell filmfestival som har lockat flerakända hollywoodstjärnor genom åren. (TT)