Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälj inte tingshuset – låt ungdomarna flytta in

Behovet av lokaler för kommunens yngre invånare är stort. Därför är det kortsiktigt och ologiskt att tingshusets lokaler nu ligger ute till försäljning. Sälj inte ut vårt kulturarv – låt ungdomarna flytta in istället. 

Norrtälje kommun växer. Om tio år är vi hela 78 000 som bor i vår vackra kommun. Det är en ökning på 15 000 människor på ett decennium. 

En stor del av befolkningsökningen står Norrtälje tätort för. Behovet av lokaler i Norrtälje stad för att täcka invånarnas behov av tillgång till förskolor, skolor och kulturlokaler är därför stort, och kommer att fortsätta växa i takt med befolkningsökningen.

Det är i den kontexten man ska se köpet av det gamla tingshuset för två år sedan. Den vackra och historiska byggnaden, belägen alldeles vid busstationen mitt i Norrtälje, stod tom sedan tingsrätten flyttade ur lokalerna 2017. För oss socialdemokrater var det då en självklarhet att värna den kulturhistoriska byggnaden och låta allmänheten fortsätta dra nytta av tingshusets centrala läge. Därför ville vi fylla den med barn- eller kulturverksamhet. 

De planerna lades tyvärr på is bara några månader senare, när det moderatledda styret tog över i Norrtälje kommun efter valet 2018. Och nu ligger tingshuset ute till försäljning, bara två år efter att kommunen köpte lokalen. 

Vi beklagar att det moderatledda styret inte drar nytta av lokalerna, utan väljer att sälja dem. Samtidigt som förskolor i centrala Norrtälje tvingas stänga på grund av lokalbrist, så säljer det moderatledda styret gemensamt ägda lokaler några stenkast bort. Det är ologiskt och kortsiktigt.

Där det moderatledda styret vill sälja till högstbjudande privat aktör, vill vi socialdemokrater att tingshuset ska komma kommunens ungdomar till nytta. Därför föreslår vi att man gör om tingshuset till ett Ungdomens hus. Låt de vackra lokalerna bli våra ungdomars andra hem, där de får fylla lokalerna med aktiviteter, kultur och musik. Låt ungdomarna själva ta makten över sin fritid, och hjälpa till att forma innehållet. SSU Norrtälje har redan gett flera exempel på vad det skulle kunna vara, som till exempel rep- och konsertlokaler, spelrum eller ungdomscafé.

Att skapa en trygg mötesplats för ungdomar i det pendlingsnära läget är perfekt både för de ungdomar som bor i Norrtälje stad och de som pendlar dit för skolan. Det blir både en naturlig samlingspunkt och en trygg miljö i närheten av busstationen. Att ge ungdomar fler mötespunkter och ställen för aktiviteter skapar en tryggare stadsmiljö. Det tjänar alla generationer av Norrtäljebor på.

Därför vädjar vi: Sälj inte ut vårt kulturarv.  Låt ungdomarna flytta in i det.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Olle Jansson (S), oppositionsråd 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel