Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salamandrar försenar badhus

Norrtäljes nya badhus försenas. Salamandrar och överklaganden sinkar invigningen några månader.

Annons

Kommunen satsar cirka 130 miljoner kronor på ett nytt badhus vid Södra bergen i Norrtälje. Invigningen var planerad till påsken 2014 men nu dröjer det troligen till midsommar samma år innan de första simtagen kan tas.

Projektet har drabbats av två bakslag. Först påtalade demonstranter att det finns fridlysta salamandrar på platsen där badhuset ska uppföras. Kommunen anlitade en expert som inventerade området, därefter togs beslutet om en kompensationåtgärd. Den innebär att kommunen specialanpassar två dagvattenanläggningar, som ändå ska byggas intill simhallen, för groddjuren.

– Vi tappade ett par veckor på salamanderutredningen, säger Peter Elenfalk, tillförordnad fastighetschef på Norrtälje kommun.

Nu står det klart att nya överklaganden av byggplanerna spär på förseningen. Två grannfastigheter som tidigare har fått avslag hos länsstyrelsen har överklagat på nytt, denna gång till mark- och miljödomstolen.

Grannarna har bland annat synpunkter på badhusets placering och att den ökade trafiken till och från anläggningen kommer att medföra högre ljudnivåer i Södra bergen.

Kommunen planerar för bullerdämpande åtgärder. Men det lär ta några månader innan mark- och miljödomstolen tar ställning till överklagandena.

Under tiden får kommunen inte börja bygga på allvar.

– Däremot kan vi fortsätta med de förberedande markarbeten som redan har inletts, säger Peter Elenfalk.

Om grannarna får nej av mark- och miljödomstolen har de möjlighet att gå vidare till Mark- och miljööverdomstolen. Det skulle i så fall sätta fler käppar i hjulen för badhusprojektet.

– Men jag är hoppfull om att vi kan bygga som planerat, säger Peter Elenfalk.