Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetspolisen slog till mot misstänkt agent efter spionage i Sverige

En misstänkt agent har gripits och anhållits för att ha spionerat på personer i den tibetanska miljön i Sverige.
Mannen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Det var under söndagen som Säkerhetspolisen (Säpo) slog till mot den misstänkta agenten. Säpo har under en tid spanat på mannen.

Mannen ska ha fått i uppdrag av en främmande makt att spionera och inhämta underrättelser om personer inom den tibetanska miljön i Sverige.

Säpo ska ha samlat in bevis för att den misstänkte spionagenten ska ha tagit fram uppgifter och sedan lämnat den insamlade informationen vidare till utländska underrättelseofficerare. Mannen greps och anhölls senare av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Försöker få kontroll

Flyktingspionage är olaglig underrättelseverksamhet som används som metod för att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån. Spionaget kan också vara ett sätt för en regim att försöka få kontroll över vem som har flytt från hemlandet, och för att ta reda på varför de gjort det och för att kartlägga var de nu befinner sig.

Kina hävdar att Tibet är en historisk del av det kinesiska riket och invaderade landet 1950. Dalai Lama är landets andliga och politiska överhuvud som gick i landsflykt till Indien 1959, han vill att landet får ett inre självstyrelse.

Säpo har valt att inte lämna ut några uppgifter om vilket land agenten ska ha spionerat åt.