Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säker identifikation av ubåten

Dykarna har tagit nya bilder av vraket i helgen.

Det var dykarna i dykföretaget Ocean X-team med Norrtäljeborna Peter Lindberg och Dennis Åberg i spetsen som förra veckan hittade vraket efter en u-båt. I helgen gick dykarna ner till vraket. Nu är det helt klart att den u-båt, som hittades utanför Väddökusten förra veckan, sjönk 1916.

Fyndet blev en världssensation och rapporterna om det kablades ut över hela världen.

Vraket hittades efter att Ocean X-team hade följt den isländska uppdragsgivarens anvisningar. Det stod på en bergknalle på 88 meters djup, och var helt oskatt.

Många trodde i inledningsskedet att det handlade om en modern u-båt.

Ganska snart kunde dock försvarsmakten utesluta detta. I stället trodde man att vraket var den ryska u-båten Som som sjönk 1916 med hela sin besättning på 18 man. Därmed var det också fritt fram för dykarna att gå ner för att filma vraket igen. Så spänningen var stor på lördagen och många hade samlats i Grisslehamn när dykarna skulle gå ner.

Den nya expeditionen avslutades vid 21-tiden på lördagskvällen. Peter Lindberg bekräftade efter att de kommit tillbaka att det var Som som hittats.

– Vi har filmat namnet och där står Som med tydliga kyrilliska bokstäver, säger han.

Vad nästa steg blir vet han ännu inte. Men båten är fullt möjlig att bärga.

– Den står på berg. Fören hänger cirka två meter över botten. Så den är lätt att bärga, säger han.