Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sabotage mot viltstängsel

Viltstängslet längs med E18, sträckan Kapellskär till Rosenkälla, är uppklippt på minst 50 ställen enligt Svevia.
Markägarna: Det kan sluta med att en människa dör.

– Det började redan i våras, omkring april. Någon har klippt upp stängslet och sedan böjt det åt sidan på minst 50 ställen längs med hela sträckan, säger Rose-Marie Billefält, arbetsledare vid Svevia i Södra Roslagen.

Stängslet har klippts upp vid på- och avfarter vid E18, och ungefär tre nya hål per vecka har upptäckts sedan i somras.

Klippt med bultsax

Stängslet är ordentligt uppklippt, med vad de tror är en bultsax, och sedan rullat någon meter åt sidan. För att stängslena inte ska falla tillbaka så är de fasthakade i varandra. Mycket vilt rör sig i området.

– Djuren går ju den här vägen, säger Arne Lundh. Han och Niklas Lund äger mark på båda sidorna av E18 vid Ledinge trafikplats i Norrtälje.

Själva har de försökt att laga hålen i stängslet med hjälp av tråd och trädgrenar.

– Men det kan ju gå flera dagar innan vi upptäcker ett hål. Det här känns jättetråkigt. Det är ju de vilda djuren som råkar illa ut när människan har förstört. Dessutom kan ju sluta med att en människa dör, säger Niklas Lund.

Ring polisen!

Svårt att utreda och farligt för både djur och människor, säger polisen som nu ber allmänheten att höra av sig om de ser någonting misstänkt längs viltstängslet.

– Det är ju jättefarligt. En dödsfara, speciellt om hålen är stora. Tar sig en älg igenom ett hål och ut på E18 framför en bil så kan det ju ske en dödsolycka. Man önskar ju att vi kan få fast de som gör såhär, säger Anders Gillander, presstalesman vid polisen i Roslagen.

Bli kvitt vargar?

Kriminalkommissarie Sven Nilsson är utredare vid Norrtäljepolisen och har hand om jaktrelaterade brott.

– Liknande händelser har skett på andra ställen i landet där man har haft vargar. I Dalarna, Gästrikland och Gävleborg har man på vissa platser gjort den här typen av vargövergångar där man också lagt ut trafikdöda rådjur. Man kan misstänka att syftet är att vargarna ska lockas ut på vägen och bli påkörda, säger Sven Nilsson.

Polisen tar emot tips på telefon 114 14.