Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vårdslöst att jag saknar ord

Jag sitter på verkstaden och väntar på att bilen, som faktiskt redan fått sin dödsdom, ska bli någorlunda körbar. De dagar som jag har bakom mig har inneburit såväl glädjeämnen som sorgebarn.

Annons

Det nystartade företaget ser ut att kunna utvecklas riktigt bra i höst. Bilen är mer ett sorgebarn. Men full av förtröstan så ska jag nu till banken för att ta ett lån på huset så att vi kan utveckla bolaget snabbare och anställa en person redan i augusti. Kanske kan även vi köpa en bättre bil. Inte en ny bil, men bättre.

Men. I väntan på att bilen blir klar så förmörkas mitt sinne av att behöva lyssna på hur statsministern förklarar regeringens, hans egna och hans dåvarande näringsminister Maud Olofssons turer kring förvärvet av Nuon. Det är en plågsam tillställning för varje medborgare. Den måste dessutom anta tortyrliknande former om den medborgaren är övertygad moderat eller centerpartist.

Det hela verkar sakna rim och reson. Det hisnar, vid två regeringssammanträden och vid en allmän beredning under den aktuella perioden så undviker såväl statsministern som dåvarande näringsminister frågan om Nuon helt, trots att den är nära ett slutförande eller slutförd. En affär på 97 miljarder kronor eller dryga två försvarsbudgetar. Eller drygt tio procent av statens utgifter för 2014. Eller 10 000 kronor för varje svensk medborgare. Av detta är i dag minst en tredjedel borta och Vattenfall kommer inte, för överskådlig tid, kunna leverera någon utdelning till staten.

Det här är så slappt och vårdslöst att jag faktiskt saknar ord. Det är hisnande arrogant skött även i efterhand och är inget annat än ett hånflin från statsministern till alla skattebetalare i allmänhet och kanske alla företagare i synnerhet. Jag tar det faktiskt som en personlig förolämpning.

Jag och min livspartner sliter 18 timmar per dag med att få vårt företag att lyfta. Som belöning för detta sätter vi våra liv i pant (hus vars lån vi redan betalt av en gång), för att intäkterna ska kunna flyta på bättre och snabbare. Vi tror såpass mycket på vår idé och vi är övertygade om att vi kan skapa en framtid för oss och de personer vi planerar att anställa redan i höst. Som alla politiker vill att vi ska göra. Småföretagaren, framtidens matadorer och hjältar som skapar arbetstillfällen. För att vi tror på oss själva och våra samarbetspartner.

Men. Så ser jag hur statsministern så uppenbart respektlöst, nästintill lojt, hanterar ansvaret för medborgarnas gemensamma medel och tillgångar. Medel och tillgångar som jag bara kan drömma om att få ta del av ens hundradels promillen av om jag sliter hårt.

Nuon-historien visar med all önskvärd tydlighet att Moderaterna och Centerpartiet har gjort sitt i Rosenbad. Att göra fel kan alla, men att visa sådan arrogans, sådan slapphet och ett sådant ointresse för hur ett så stort belopp som en tiondel av statsbudgeten av våra gemensamma medel?

Statsministerns attityd är slående för hur det är ställt nu. Sverige behöver en ny regering. Utan moderater och utan centerpartister. Den respekt som deras ledande och främsta företrädare visar våra gemensamma tillgångar är inget som är meriterande om det är regeringsmakten de vill ha.

I Kina, med en annan demokratisyn, slår de hårt mot korruption och misshushållning av gemensamma medel just nu. Kanske är det nu Sveriges tur att även vi öppnar ögonen för detta fenomen. Trots att vi är en demokrati.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel