Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var årets lustspel

Starka kvinnor står i centrum för Östermans frestelser, som hade premiär i går. Ett lättsamt och underhållande lustspel, som utspelar sig på en ö i Roslagen.

Det är sent 1930-tal. De tre bröderna Österman sitter och väntar på den nya pigan som ska komma med båten. ”En guds ängel”, påstår storebror Lars, som har anställt henne.

Men ingenting blir som de tänkt när hon gör entré och tar kommandot över den fallfärdiga gården.

Så kan intrigerna snurra igång i lustspelet Östermans frestelser, som hade premiär i går kväll i Societetsparken.

Handlingen utspelar sig på en ö någonstans i Roslagen, dit pigan Anna kommer med en alldeles egen agenda. Med samma båt anländer också sjömannen Axel, som gått i land för att återse sin Ella. Men det är en kärlek med förvecklingar, han är illa sedd som ”oäkta” son till öns fjärdingsman.

Det är fjärde sommaren i rad som Robert Sjöblom sätter upp lustspel med en ensemble från Kultursparken och Björkö teater.

Årets upplaga är en underhållande föreställning med musik, humor och några doser allvar. I centrum finns Åsa Piponius, som övertygar i rollen som den handlingsorienterade pigan Anna, med visselpipa i munnen, driv i steget och gott hjärta.

Hon får snabbt pli på de tre bröderna Österman, som görs av Tommy Samuelsson, Urban Gunnarsson och Per-Ola Eklund. En samspelt trio, med väl tajmade repliker och tafatt framtoning.

Robert Sjöblom spelar själv den obehaglige fjärdingsmannen, med drag av brunskjorta, Åsa-Lena Hjelm sveper in som överklassdam med smak för charmanta öar och Malin Berglund dyker upp vid både lämpliga och olämpliga tillfällen som nyfiken telefonist.

Fabian Hedlund och Molly Ketola Backe övertygar också som det unga kärleksparet, som slits mellan hopp och besvikelse.

I sin uppsättning har Robert Sjöblom lagt fokus på starka kvinnor.

Det är kvinnorna som tittar framåt, löser problem och ser till att saker och ting ordnar upp sig, medan männen är taffliga eller rent elaka, med den unge Fabian som undantag.

Östermans frestelser är en charmig sommarföreställning, där skådespelarna ibland gör en oväntad entré. Sång och musik vävs också in i handlingen, med Sven Frediksson på dragspel och kända melodier som Det är kvinnan bakom allt och Vind i seglen.

Det är synd att det är svinkallt i parken på premiären, men det kan ju inte ensemblen rå för. Det är trivsamt ändå, hemma hos bröderna Österman, någonstans i Roslagen.