Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så undviker du sjukdomar från fästingar

Tydliga tips från hårt drabbade Roslagen där tusentals personer smittas årligen av borrelia.

Ta bort fästingen snabbt. Då minskar risken för att smittas av borrelia, enligt en ny avhandling från Linköpings universitet. I Roslagen kryllar det av fästingar. I Sverige smittas årligen 5 000-10 000 personer av borrelia enligt uppskattningar. Alla söker inte vård.

Forskning från Linköpings universitet visar att risken att smittan överförs från fästingen till människan ökar med den tid fästingen sitter kvar på kroppen. I en undersökning av 2 000 fästingar bar var fjärde fästing på någon av sju olika borreliabakterier. Ändå fick bara omkring två procent av de bitna personerna symptom på borrelia.

2,5 procent av personerna i undersökningen utvecklade antikroppar mot borrelia. De hade i genomsnitt haft fästingen på kroppen i 58 timmar. Roslagen är även ett högriskområde för TBE, som kan orsaka dödlig hjärnhinneinflammation. Omkring 200 personer i Sverige får TBE varje år.

– 75 procent av fallen rapporteras i ABC-länen, säger John Pettersson, forskare på Uppsala universitet som doktorerat på fästingburna infektioner.

I området är upp till fem procent av de vuxna fästingarna smittade med TBE.

– Risken att smittas beror på ens livsstil, men om man bor eller vistas i ett högriskområde bör man överväga att vaccinera sig.