Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker handlarna om köttet

Ica Norrköp i Norrtälje slutar sälja danskt kött, men få andra handlare vill gå lika långt. – Kunderna måste själva få välja, blir handlarnas kommentarer.

Annons

Det var lantbrukaren Annette Gustawsson som startade debatten om djurhållning och köttkvalitet.

– Fantastiskt, säger hon. Jag fick faktiskt folk att tänka efter.

Hon berömmer Ica Norrköps initiativ.

– Ett bra sätt att sätta ner foten, säger hon. Svenskt kött är värt att satsa på.

Som bonde vill hon att det högre pris som det svenska köttet betingar, ska komma tillbaka till henne i form av högre inkomst.

– Jag ger köttet ett mervärde, säger hon. Men oftast betraktas det som en merkostnad.

Svenskt kött är oftast dyrare.

– Men det är världens klimatsmartaste produktion, säger hon. Vi har bra miljö och bra stallhållning och tillgång till vatten som andra länder bara kan drömma om.

Annette köper en del kött själv i affär.

– Då gäller det att läsa på förpackningarna, säger hon. Där står det om innehåll och ursprung. Ta på glasögonen och läs!

Egentligen är ekvationen enkel: – Betala mer, så får du mer!

Vad säger andra handlare i kommunen då?

– Vi bryr oss, säger Pernilla Eriksson, köttansvarig på ICA Supermarket i Hallstavik. Vi har inte tagit ställning om vi ska undvika danskt kött, men vi märker att kunderna är medvetna. De frågar mycket om våra produkter.

Affären köper mycket lokalproducerat, kött från Lövsta, korv från Almunge.

Samma sak gör ICA Grisslehamn.

– I den mån det finns, köper vi lokalt, säger Ola Linusson. Men utbudet är inte så stort.

Det är bra att debatten kommit i gång, tycker han. Det handlar om att ha kvar en levande landsbygd. Åke Svensk på Ica Rimbo, avvaktar.

– Ica centralt har riktlinjer vi måste följa, säger han.

Något Ica:s huvudkontor dementerar.

– Varje handlare bestämmer själv över sitt sortiment, säger ICA:s informatör. Vill man satsa lokalt, är det fritt fram.

Av hela Ica:s köttsortiment är 80 procent svenskt. Ambitionen är att andelen svenskt kött ska öka med 10 procent i år. På Coop i Hallstavik slår man ifrån sig:

– Tyvärr kan vi inte styra det lokala köttutbudet. Det bestäms centralt. Vi har inga planer på att sluta köpa danskt kött.

Claes-Göran Sylvén, VD för ICA Flygfyren, betonar kundens valfrihet.

– Men vi lyfter fram svenskt och särskilt lokalt producerat kött så mycket vi kan. Vi gör till och med egen korv av svenskt kött!