Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tjafsas det i Norrtäljes kommunpolitik

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Kommunalråd Kjell Jansson (M) tycker att det bråkas ganska lite i kommunpolitiken. Men oppositionen håller inte med. De vill ha mer öppenhet.

Enligt forskare på Göteborgs universitet börjar kommunpolitiken bli lika konfliktfylld som i riksdagen. Samma forskare har gjort en undersökning av hur mycket konflikter kommunpolitikerna själva upplever att det finns i kommunpolitiken (se fakta).

Kjell Jansson (M) som är kommunstyrelsens ordförande tycker ändå att det är relativt lugnt i Norrtälje jämfört med en del andra kommuner i Stockholms län.

– Jag försöker tona ned min person och hålla låg profil, men vissa från oppositionen kan komma med en del slängar om hur man är som person, säger han.

– Det är bra att ha en låg konfliktnivå. Vi ska jobba för kommunens väl.

Samtidigt anser både Jansson och andra politiker som NT pratat med att konflikter ingår i demokratin. Inom den borgerliga majoriteten har det funnits en rad konflikter om till exempel småskolor, kostpolicy och matupphandling.

Vilka frågor är det mest oenighet kring?

– Ja det är väl det här med vilka dokument vi ska ha i våra hyllor. Vissa partier har krav på sig att synas och höras och då kan det bli konflikt. Vi måste leva efter de lagar och regler som finns, säger Kjell Jansson.

Ulrika Falk (S) som är oppositionsråd tycker att den borgerliga majoriteten inte eftersträvar samarbete i viktiga strategiska frågor.

– Vi får ofta information först vid sittande bord när besluten ska tas. Vi skulle önska att majoriteten kunde bjuda in oss.

Kjell Jansson tycker inte att det stämmer.

– Alla beslut utom de som rör avtal och upphandling tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Då har de en dryg vecka på sig att läsa på. S har fått vara med i projektgruppen om hamnen.

Jansson tycker generellt att relationen till ledande S-politiker fungerar bra. Det är sämre med övriga oppositionspartier, menar han.

– Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte visat någon ansvarskänsla för kommunen.

Det tycker MP:s gruppledare Ingrid Landin är helt fel.

– Då vill jag vända på frågan och fråga Kjell Jansson vilket ansvar han har tagit för miljön, skolan och utvecklingen av Tiohundra.

MP tycker liksom S att de politiska samtalen skulle vara mer öppna, att majoriteten borde bjuda in mer. Det håller Berit Jansson, C:s gruppledare med om.

– Det blir en större förståelse om du har fler med dig. Medborgarna får en annan bild av oss politiker.

Hon har flera gånger fått höra att C sitter i M:s knä, men hon vill gärna framhålla kompromissande som en viktig hållning i politiken.

– Man kan inte driva sin politik in absurdum.

Så upplever kommunpolitiker konflikter

Undersökningen av hur kommunpolitiker upplever konflikter genomfördes under 2013.

10 000 kommunpolitiker i landets 290 kommuner har fått gradera graden av konflikt på en skala mellan 0 och 100. Medelvärdet landade på 43. Norrtälje kommun på 47.

Mest bråkigt uppges det vara i Landskrona och minst bråkigt i Tibro.

Uppgifterna är en del av en bok om kommunpolitik under mandatperioden som ska publiceras av Göteborgs universitet. Dagens Samhälle fick ta del av siffrorna innan publiceringen.

I Norrtälje kommun har de största konflikterna under mandatperioden rört nedläggning av tio små skolor, där det bråkades både inom den borgerliga majoriteten och mellan opposition och majoritet.

Samma sak skedde vid den senaste livsmedelsupphandlingen och om Norrtälje kommun ska ha en kostpolicy eller ej. Alla partier utom M vill ha det. Under våren kom dock besked att partiet har gått med på att ta fram en sådan.