Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så syns du med och utan reflexer

Här kan du se vilken effekt olika reflexer har. Du kan också testa olika själv med hjälp av en simulator.

Starta videoklippet ovan! På länken http://www.liikenneturva.fi/www/fi/animaatiot/heijastin/sv.html kan du själv testa olika avstånd och reflexer med helljus och halvljus. Finska Trafikskyddet står bakom simulatorn.

Emma Djurman arbetar som brandman på räddningstjänsten i Norrtälje. Hon vet hur skört livet är och att små detaljer som reflexer kan vara skillnaden mellan liv och död.

Vintermånaderna är den farligaste perioden för fotgängare och 40 procent av olyckor med fotgängare inblandade inträffar när det är mörkt.

Trots det är reflex-användandet det något det slarvas med. Bara fyra av tio vuxna bär reflex enligt en undersökning av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

– Vi kanske upplevs som tjatiga ibland, men det är de enkla sakerna som till exempel brandvarnare och reflexer som många gånger gör skillnad, säger Emma Djurman på räddningstjänsten i Norrtälje.

Den positiva trenden för dödsolyckor totalt i trafiken gäller inte för fotgängare och cyklister. För dem har olycksutvecklingen i princip legat still de senaste åren.

Hur många av dessa olyckor som kunde förhindrats med hjälp av reflexer finns det ingen statistik på, men att fotgängare lever farligt i trafiken råder det inget tvivel om.

– Jag tror att det är många som tror att de syns bättre än vad de verkligen gör, säger Emma Djurman som också upplever att många resonerar att olyckor bara händer andra och inte en själv.

Det är just dessa ”andra” som hon och hennes kamrater på räddningstjänsten får träffa när de rycker ut på olyckor.

– Som brandman inser man verkligen hur skört livet är och att vi måste vara rädda om varandra, säger hon.

Räddningstjänsten driver i december en kampanj för att få fler att använda brandvarnare och bland annat var de ute och visade upp sig i Norrtälje i lördags. Men Emma Djurman tycker att ”Vi syns”-kampanjen är lovvärd.

– Det är ett jättebra initiativ och det behövs verkligen att upplysa folk om vikten av reflexer.

Några som hon tycker är bra på att använda reflex är djurägare och barn.

– Det kan bero på att vi vill skydda det som vi inte känner att vi har riktig kontroll över. Som vuxen fotgängare upplever många att de själva har kontroll.

Vad säger du till folk som tror att det är lugnt nu när snön har fallit och att det har blivit mycket ljusare?

– Att det inte stämmer. Du syns fortfarande inte när det är mörkt ute. Så sätt på reflex och ge en till dina nära och kära.