Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stärker vi tryggheten i Norrtälje kommun

Trygghet är en frihetsfråga. Tillvaron krymper för den som inte känner trygghet. Att veta att polisen kommer när det verkligen behövs, att känna sig trygg i sin bostad och sitt bostadsområde, att inte känna sig tvungen att avstå från en kvällspromenad – allt detta handlar om frihet i vardagen. Därför är trygghet en viktig fråga för Liberalerna och därför tar vi den ökning som skett i antalet brott den senaste tiden på största allvar.

Samtidigt som det finns all anledning att oroa sig över den senaste tidens brottsutveckling i vår kommun är det också viktigt att framhålla att antalet brott både kan gå upp och ner under kortare perioder. Det kan därför vara klokt att lyfta blicken och se hur det ser ut över en längre tidsperiod.

Tittar man på de senaste tio årens statistik över antalet brott i Norrtälje kommun kan man se att antalet rån, stölder, skadegörelser och fall av misshandel faktiskt successivt har minskat, samtidigt som befolkningen har ökat. Både i absoluta tal och i relation till antalet invånare är alltså Norrtälje kommun idag en tryggare kommun än den var för tio år sedan. Det är något vi ska vara både stolta och glada över.

För den som utsätts för hot, våld eller inbrott spelar det dock ingen roll hur statistiken ser ut. Varje brott är ett brott för mycket och oavsett den senaste tidens utveckling behöver vi vidta åtgärder för att minska antalet brott.

Därför utökar vi därför nu antalet ordningsvakter och de områden dessa ska bevaka. Det innebär att vi kommer ha fler ordningsvakter på fler platser under fler av dygnets timmar. Det behöver också byggas genomtänkta trygghetsrum (så kallade ”griprum”) vid bland annat busstationen i Norrtälje, dit ordningsvakterna kan föra omhändertagna personer i väntan på polis.

Utökad kamerabevakning, fler fältassistenter och bättre belysning är andra exempel på åtgärder som vi nu vidtar för att stärka tryggheten på gator och torg i hela Norrtälje kommun. Under nästa år börjar vi också implementera en långsiktig strategi för trygghet och säkerhet i kommunen och vi utreder om vi kan införa ett trygghetsnummer, i samverkan med Polisen.

Sist men inte minst är det viktigt att vi har en fungerande skola. En fungerande skola är den bästa socialpolitiken, den bästa integrationspolitiken, den bästa rättspolitiken och den bästa förebyggande åtgärden mot brott

Vi vill också uppmuntra och stärka samverkan med frivilliga krafter, såsom Nattvandrare och Vuxna på stan som vill arbeta för ökad lokal trygghet och säkerhet, liksom föräldrar behöver ta ett större ansvar för sina barn.

Sist men inte minst är det viktigt att vi har en fungerande skola. En fungerande skola är den bästa socialpolitiken, den bästa integrationspolitiken, den bästa rättspolitiken och den bästa förebyggande åtgärden mot brott. För mig som liberal utgör skolan grunden för allt. Det är därför skolan kommer först i allting vi gör, vilket också syns i den budget som vi nu har beslutat för nästa år. De stora besparingar som genomfördes av det tidigare styret är nu ett minne blott.

Norrtälje kommun ska vara Sveriges tryggaste kommun att bo, leva och verka i. Jag har gott hopp om att det är ett möjligt mål att nå med de åtgärder som vi nu vidtar.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel