Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så sparar du pengar på el i vinter

Inför vintern kan det vara dags att binda det rörliga elavtalet. Men statistik visar att det inte alltid är ett smart drag.

Annons

Bundet eller rörligt elavtal? Det är frågan. Sören von Perner, Elhandelsansvarig vid Norrtälje Energi berättar att fastprisavtalen just nu är väldigt låga.

– Det är priser som senast fanns 2005-2007, säger han och förklarar att människor generellt vill teckna fastpris på sommaren. Men det är inte självklart bäst, invänder han:

– Har du en väldigt torr sommar så kan priserna gå upp. Men blir det en torr och kall höst så går priserna upp då med.

Doktrinen ”rörligt är billigast över tid” åtföljs av många konsumenter. Men det finns alltid riskmoment. Det blev kännbart vintern 2009-2010 då temperaturen sjönk, kärnkraften krånglade och Sverige drabbades av effektbrist som följd.

– Då rusade börsen upp och det blev väldigt dyrt för de som låg på rörligt avtal, säger Sören von Perner.

Elin Brodin, handläggare vid Energimarknadsinspektionen, menar att valet bör baseras på privatekonomi snarare än på taktik.

– Man ska titta mer i sin egen plånbok, klarar man risken så kan rörligt vara ett alternativ. Det är med elpriset precis som med den vanliga börsen, säger hon och förklarar att facit först kommer i efterhand.

Energimarknadsinspektionen (EI) bedriver bland annat tillsyn över de svenska energimarknaderna.

Om du som konsument har frågor, klagomål eller vill göra en anmälan gällande en aktör på svensk elmarknad kan du ringa 016-16 27 00016-16 27 00.

EI driver också Elpriskollen – Sveriges enda oberoende prisjämförelsesajt där du kan jämföra olika leverantörer och avtal.

Call Send SMS Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype