Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slipper du matförgifting

Det är inte bara människor som trivs i värmen – även bakterier trivs och frodas i vår mat. Se därför upp med att lämna sommarbuffén ute i den gassande solen.

Annons

Mellan 23 juli och den 23 augusti infaller rötmånaden. Det är då som det brukar vara varmast och fuktigast och då förstörs maten lättare. Därför gäller det att vara extra försiktig med var och hur du förvarar din mat.

Carl Wesslén är livsmedelsinspektör på Norrtälje kommun och tipsar om vad man ska tänka på för att slippa hamna framför toalettstolen eller liggandes i sängen i sommar.

– Var noga med handhygien, tvätta händerna ofta och håll koll på kylskåpstemperaturen. Så här års får kylskåpen jobba hårdare för att hålla maten kyld, säger han.

Om maten lämnas framme för länge kan man bli magsjuk eller matförgiftad av att äta den. Typiska symptom är kräkningar, diarréer och ont i magen.

– De tider du kan ha livsmedel framme är bra mycket kortare under sommaren, det är sunt förnuft som gäller, säger Carl Wesslén.

– Ett vanligt misstag folk gör är att lämna matbufféer ute i värmen, menar han.

Enligt Livsmedelsverket drabbas årligen cirka 500 000 personer av matförgiftningar efter att ha ätit mat hemma eller på restaurang.

Tips

Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.

Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.

Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Källa: Livsmedelsverket.