Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot ficktjuvar under julhandeln: "Var mer observant än vanligt"

14 003 fickstölder anmäldes i Sverige förra året under julhandelsmånaderna oktober-december. Här kommer några tips på hur du undviker att bli utsatt.

Annons

Tolv procent av befolkningen har någon gång blivit utsatta för en fickstöld. Det visar den undersökning som SSF Stöldskyddsförening gjort inför julhandeln.

Trängsel i köpcentrum, på gator och överlag bland köande är något som får ficktjuvar att stortrivas. Handväska, plånbok, cyklar och mobiltelefon är eftertraktade byten.

"Var mer observant än vanligt om någon okänd person puttas, ber om hjälp med något eller står extra nära. Ficktjuvar jobbar ofta i grupp och medan en distraherar dig så stjäl den andra", säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Vad ska man då tänka på i julhandeln?

Här några värdefulla tips från SSF Stöldskyddsförening:

► Lämna aldrig din väska eller mobiltelefon utan uppsikt när du handlar eller fikar. Utan ha väskan mellan benen, gärna med en fot genom axelremmen och mobilen på dig när du inte använder den.

► Förvara dina värdesaker i en stängd handväska som du bär under armen eller framför dig för bättre uppsikt.

►Göm plånboken i väskan om den inte går att stänga och förvara aldrig plånboken i bakfickan utan förvara värdesaker i framfickan eller innerfickan.

►Dölj din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort i butik.