Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska spridning av Hepatit C minskas

För att minska spridningen av Hepatit C bjöd Svenska brukarföreningen in till utbildning på Syninge kursgård.

Fler än 2 000 svenskar smittas av Hepatit C varje år. Och närmare 50 000 personer i Sverige bär på det smittsamma och dödliga viruset. Men kunskapen om Hepatit C-viruset är litet. Därför bjöd Svenska brukarföreningen in missbrukare, före detta missbrukare och vårdgivare till utbildning på Syninge kursgård. Utbildningsprojektet ”Liver or die” anordnas i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Det viktigaste är att testa sig och inte byta sprutor eller åtminstone rengöra sprutorna med klorin. Att koka dem räcker inte.

– Många vet inte om att de är smittade och många tror att det är ofarligt, säger Berne Stålenkrantz, ordförande i Svenska brukarföreningen.

Det vanligaste sättet att smittas av Hepatit C är att dela spruta med någon som bär på viruset.

Berne Stålenkrantz, som har en bakgrund som missbrukare och själv bär på viruset, hoppas att allmänheten och vårdgivare ska bli mer medvetna om hur pass allvarligt Hepatit C är.

– I tio år var mina leverväden bra men sedan visade en biopsi att min lever tagit skada. Hur ska vi brukare veta om inte vården vet? Ingen lever utan lever, säger Berne Stålenkrantz.

Hepatit C

Hepatit C är en blodsmitta och det dödliga viruset angriper levern. Viruset sprids oftast genom att narkomaner delar orena sprutor.

Ungefär 50 000 personer i Sverige bär på Hepatit C-viruset.

Hepatit C kan orsaka svåra leverskador som i slutändan kan leda till döden om infektionen inte behandlas.

Det går att behandla infektionen med läkemedel.

Källa: Vårdguiden