Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen stoppa internationella ligor – bilar och bildelar från Sverige ska märkas

Märk-dna och utbildning av polisen i Litauen är en del av "Operation Boston".

– Vi vill göra Sverige till en oattraktiv marknad, säger Niklas Holmgren på polisens underrättelsesektion i ett pressmeddelande.

Brottsligheten har också gått ner jämfört med förra året. I Stockholm har den minskat med ungefär 60 procent men är fortfarande kvar på en hög nivå.

Den 1–11maj genomfördes 78 stölder bara i Stockholmsområdet.

Läs mer: Lyxbils-tjuvar har nått Norrtälje

Sverige utmärker sig som särskilt drabbat av den här typen av brottslighet men också Tyskland och Storbritannien har problem i liknande omfattning.

I Sverige är det brottsnätverk med säte i staden Kaunas i Litauen som står för en stor del av fordons- och bildelsstölder.

Läs mer: Polisen varnar för stöldvåg av bilprylar

Skadekostnader för fordonsbrott i Sverige bedöms vara 800 miljoner kronor per år. Ett av de mest drabbade bilmärkena är BMW.

BMW och försäkringsbolaget IF har startat en arbetsgrupp där polisen också är med. En av satsningarna är att dna-märka stöldbegärliga delar i alla nya bilar som säljs i Sverige.

Syftet med att märka alla bilar som säljs i Sverige är dels att det ska avskräcka tjuvarna, att delarna kan knytas till en specifik brottsanmälan och att den Litauiska polisen snabbt ska kunna ta gods i beslag. Märk-dna upptäcks genom UV-ljus.

– Det visade sig dock att polisen i Kaunas saknade både kunskap, rutiner och utrustning för att hitta de dolda dna-markeringarna, säger Ville Paloheimo vid polisen.

Sedan i höstas pågår Operation Boston som är en nationell insats mot fordonsrelaterad brottslighet. Målet är att identifiera och lagföra de personer och brottsnätverk som ligger bakom det stora antalet stölder som begås i Sverige.

Som ett led i det arbetet åkte svensk polis till Kaunas i Litauen och genomförde en utbildningsinsats och mindre operation.

– Vi genomförde kontroller på en bilskrot och en bilmarknad. Där hittade vi inget stulet gods med dna-märkning. Däremot hade polisen i Kaunas sedan tidigare ett beslag på 50 bildelar. Bland dem fick vi träff på 17 delar som stulits i Stockholm och nu kunde återföras, säger Niklas Holmgren, underrättelsesektionen vid nationella operativa avdelningen:

– Genom att visa upp utrustningen hoppas vi få en brottsförebyggande effekt. Målet är att göra Sverige till en oattraktiv marknad.