Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska personer med ohälsa få enklare rehabilitering och slippa bli runtslussade

Socialnämnden har beslutat att förbereda inför ett nytt samordningsförbund inom rehabilitering.

Samordningsförbundet Södra Roslagen ska täcka upp och fungera som en förenande länk när samspelet mellan socialtjänst, arbetsförmedling, hälso- och sjukvården samt försäkringskassan inte räcker till. Samordningen av rehabiliteringsinsatser ska bland annat verka för att förbättra invånarens förmåga att utföra förvärvsarbete.

I dag finns samverkansrådet NoSam i kommunen (bestående av arbetsförmedlingen, försäkringskassan och Kommunförbundet) men efter en kartläggning har man kommit fram till att det finns luckor att fylla och behov av ytterligare samverkan för att förbättra för invånaren och dess rehabiliteringsprocess.

Målgruppen för ett framtida samordningsförbund är de personer mellan 16-64 år som har fler än två kontakter med någon av arbetsförmedlingen, försäkringskassan, landstinget eller kommunen. Vinsterna i ett utökat samordningsarbete kan vara att personen i fråga får träffa alla aktörer vid ett och samma tillfälle för att exempelvis upprätta en handlingsplan, i stället för att träffa en aktör åt gången. Det spar tid och pengar för alla inblandade och för den enskilde individen kan det innebära att denne slipper slussas mellan olika myndigheter.

Enligt tjänsteutlåtandet är Samverkansförbundet Södra Roslagen nödvändigt för att det inom vissa grupper föreligger ett behov av fördjupad samordning av rehabilitering mellan aktörerna.