Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska partierna vinna valet 2014

Det är mindre än ett år till valet och valarbetet i partierna har börjat. NT träffar valledare från Moderaterna och Socialdemokraterna.

Det är 363 dagar kvar till valet när NT träffar Socialdemokraterna på Folkets hus i Norrtälje som har valorganisationsträff. Margareta Lundgren och Lenneke Sundblom som båda sitter i kommunfullmäktige är utsedda till valledare. På mötet finns också oppositionsrådet Ulrika Falk, som ska genomgå sitt första val som lokal S-ledare och arbetarekommunens ordförande, Olle Jansson. – Vi är taggade, säger Lenneke Sundblom om året som ligger framför dem.

Socialdemokraterna ligger bra till på riksplanet i opinionsmätningar. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de i majoritet. Där finns det energi att hämta. Dock är Moderaterna i Norrtälje kommun starka och går emot rikstrenden. Det gör att det finns mycket att arbeta med. Just nu präglas mötet av glädje av framgångarna i det nyss genomförda kyrkovalet.

– Vi gick från noll till sex mandat i Rimbo. Det är fantastiskt. Vi hade som mål att få 100 fler röster och det fick vi. SD kom inte in, säger Lenneke Sundblom.

Tillsammans med Margareta Lundgren, som varit valledare i flera val, ska de lägga upp hur arbetet med att vinna valet ska gå till.

– Vi kommer att tänka nytt och annorlunda, säger Margareta Lundgren hemlighetsfullt.

I kyrkovalet satsade S mer på sociala medier än tidigare. I maj lanserade partiet i Stockholmsområdet en app som ska användas i valet, (S)-appen. Den användes i kyrkovalet och hjälper valarbetare i kampanjarbetet.

– Sociala medier slog verkligen igenom, säger Ulrika Falk.

Moderaterna gick från att vara ett stort parti i Norrtälje 2006 till att bli det största 2010 då M växte från 18 till 20 mandat. I partiet anas tillförsikt trots att Moderaterna och Alliansen har det motigt på riksplanet.

– Det ska bli kanonroligt, men visst är det fjärilar i magen, säger Ann Lewerentz, som är ny valledare för partiet.

Också i Moderaterna pratar man sociala medier som ett självklart inslag i kampanjarbetet.

– Det är nya tider. Vi kommer att ha facebook-kampanjer och så har vi ett lokalt twitterkonto (se faktaruta).

Moderaterna har gjort en grov plan för hur valarbetet ska se ut. I första skedet är det nomineringsprocessen som står i fokus. Det kommer att ta hela hösten. Först efter nyår är det arbetet klart. Under hösten kommer det börja utkristallisera sig vilka frågor som partiet ska jobba med och hur handlingsprogrammet kommer att se ut.

– På vårkanten smyger vi i gång med själva valarbetet. Partiet i länet har som mål att samtala med ett par tusen personer, säger Ann Lewerentz.

Trots de nya tiderna med sociala medier innehåller valkampanjen fortfarande många traditionella inslag som dörrknackning och flygbladsutdelning.

– Det viktiga är att nå människor och det gör man på olika sätt.

I Folkets hus berättar Ulrika Falk att just nu genomför Socialdemokraterna i Norrtälje ett stort arbete med att samla in medborgarnas åsikter som sedan ska generera ett så kallat framtidskontrakt.

– Arbetet kommer att genomföras på Rimbo och Norrtälje marknader och så knackar vi dörr, säger Olle Jansson.

Kontraktet presenteras på våren.

Liksom i Moderaterna avvaktar partiet nomineringarna till kommunfullmäktige innan de ”tutar och kör”, som Lenneke Sundblom säger. Det riktiga krutet läggs på de sista fyra veckorna, då det är jobb dygnet runt för många i partierna. Då brukar också valstugan kommit på plats. Där antyder i alla fall Socialdemokraterna att det kan bli ett nytt inslag.

– Vi tänker nytt där. Vi vill göra oss mer tillgängliga för väljarna, men mer vill vi inte säga, säger Lenneke Sundblom.

– Folk och forum är lite annorlunda. I en borgerligt styrd kommun vill vi sticka ut lite grand. Vi vill presentera politiken på ett tydligt sätt. Det är en spännande tid.

Ann Lewerentz suckar lite när frågan om valstugans vara eller icke vara kommer på tal.

– Jag personligen skulle vilja tänka nytt, men valstugan är väl så inarbetad. Jag skulle vilja ha ett lite mer modernt sätt att söka upp väljarna på.

I kampanjerna träffas de två partierna då och då och visst sneglar man på de andras kampanjer.

– Stämning är rå men hjärtlig, säger Ann Lewerentz.

Datum att hålla rätt på

Den 14 september 2014 hålls val till kommuner, landsting och riksdag.

Senast den första december i år ska länsstyrelsen besluta om indelningen i valdistrikt.

28 februari 2014, anmälan om registrering av partibeteckningar ska ha kommit in till Valmyndigheten.

10 april, partier med registrerad partibeteckning ska ha anmält sina kandidater.

31 juli, brevröstningen kan börja.

21 augusti, röstningen på utlandsmyndigheter börjar.

27 augusti, möjlighet att börja förtidsrösta.

2 september, sista dagen att begära rättelse i röstlängd.

25 maj, finns ytterligare ett tillfälle att rösta. Då genomförs det svenska valet till Europaparlamentet.

Norrtäljes fullmäktige

Norrtäljes fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Fullmäktige har 61 ledamöter.

Det borgerliga blocket har egen majoritet med 34 mandat.

Moderaterna är största parti med 20 platser. Centern har sju ordinarie ledamöter i fullmäktige, Folkpartiet fem och Kristdemokraterna två.

Socialdemokraterna med 18 mandat leder oppositionen.

Miljöpartiet har fem mandat och Vänsterpartiet företräds av två personer.

Sverigedemokraterna fick två mandat efter valet 2010. De två ledamöterna Stefan Pålsson och Bernt Grönblad har dock båda lämnat partiet. De sitter kvar i fullmäktige som politiskt oberoende.