Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska nya partier fånga upp missnöje

Nästan hälften av alla Sveriges kommuner har ett eller flera lokala partier och antalet ökar. Här är några röster från partiledare och statsvetare om fenomenet.

Antalet lokala partier ökar. Inför valet 2010 registrerades 45 nya lokala partier. Namnen är i stil med Torslandapartiet, Bollnäspartiet och Engelholmspartiet. Av landets 290 kommuner finns det ett eller flera lokala partier i 127 av dem. Med andra ord partier som vill ha någon form av lokal förändring på den politiska fronten. I Norrtälje kommun finns förutom Roslagens oberoende parti (ROOP) Roslagens framtid. Tidigare hette partiet Norrtäljepartiet, men bytte namn tidigare i år.

Roslagens framtid och Roslagens oberoende parti driver snarlika frågor. Fokus ligger på att utveckla hela kommunen, landsbygd och skärgård, men också på att förbättra skolan och öka bostadsbyggandet. De båda partierna menar att de etablerade partierna inte lyckats med det. Anette Wahlstroh Johnsson känner dock ingen konkurrens från det nya partiet.

– Så länge det finns någon som är engagerad och vill driva förändring så är jag glad.

Tidigare i år bildades Lokala partiers nätverk. Interimsstyrelsens ordförande är Katharina Wallenborg. Hon är ordförande för Drevvikenpartiet och sitter i kommunfullmäktige i Huddinge kommun.

– Vi vill lyfta fram de lokala partierna och i ett nätverk kan man byta idéer och bolla frågor, säger hon.

Trots att lokala partier har mandat i nästan hälften av alla Sveriges kommuner tycker hon att de är osynliga i media.

– Egentligen skulle vi inte behövas men det är en demokratisk rättighet att får driva de frågor man vill. Många aktiva gör mycket bra, säger Katharina Wallenborg.

Jan Olsson, statsvetare på Örebro universitet tycker att det är intressant ur ett historiskt perspektiv att antalet lokala partier ökar.

– Det har varit en trend i flera decennier, säger han.

Det är vanligare att det bildas nya partier lokalt än nationellt. En orsak till det, menar Jan Olsson, är att det inte finns någon spärr som till riksdagen.

– Förändringsbenägenheten är mycket större i de demokratiska institutionerna på lokal nivå, säger han.

På nationell nivå är Sverigedemokraterna det nya parti som senast kommit in i riksdagen.

– Många kommuner har mer än tio partier i kommunfullmäktige. Det kan se helt annorlunda ut än på riksnivå. Det här gör också att blockpolitiken bryts upp i många kommuner, säger Jan Olsson.

Vilka frågor är vanligast att lokala partier driver?

– Det vanliga är så kallade missnöjespartier. De brukar gå under namnet kommunens väl-partier. De kan vara populistiska i så mening att de anspelar på missnöje mot etablerade partier. Ofta driver de få frågor som de kan vinna popularitet på.

– Sedan finns det också enfrågepartier och kommundelspartier, sådana som vill värna en viss kommundel, säger Jan Olsson.

Hur påverkar småpartierna demokratin?

– Fördelen är att det blir ett tydligt utslag för vad väljarna vill. Det är deras åsikter som blir representerade i det lokala fullmäktige. Nackdelen är att det kan bli mer komplicerat att bilda majoritet. Fullmäktige kan bli handlingsförlamat om det är beslut som dras i långbänk. Det är inte bra för demokratin. Å andra sidan är det ett dilemma som kan drabba alla.

Andelen nyregistrerade partier har ökat kraftigt de senaste valen. Vad beror det på?

– En bakomliggande faktor är ett missnöje mot de etablerade partierna. Väljarkåren är mer kritisk och lättrörlig. Det blir vanligare att åsiktsrösta i stället för att klassrösta.

– Jag tror att under ett eller två val till håller den här expansiva fasen i sig, men sedan borde det börja avta.

Om småpartier

Partiet består av ordförande Anders Fransson, avhoppad folkpartist, vice ordförande Robert Johansson, Håkan Stolt, Christer Johansson och Yvonne Svensson, de fyra sistnämnda är före detta centerpartister.

Anette Wahlstroh Johnsson från Roslagens framtid har varit medlem i Moderaterna.

2010 registrerade sig 45 nya lokala partier, 2002 registrerade sig 13 nya lokala partier.