Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Norrtäljes nya organisation se ut

Artikel 214 av 214
Val 2014
Visa alla artiklar

S, MP och C presenterar Norrtälje kommuns nya organisation.

Fler politiker, förstärkt klimatnämnd och ökat fokus på hållbarhets- och demokratifrågor. Norrtäljes nya styre presenterar flera nyheter för kommunens organisation. Den politiska kartan för de närmaste fyra åren börjar ta form. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har bildat ett minoritets- och samverkansstyre och Ulrika Falk (S), Berit Jansson (C) och Ingrid Landin (MP) har valts till kommunalråd.

Trion har nu lanserat modellen för hur det kommunala arbetet ska skötas.

– Vi vill öppna för ett mer demokratiskt arbetssätt, säger Berit Jansson och hänvisar till att kommunstyrelsen, de kommunala bolagen och flera nämnder får ett utökat antal ledamöter.

Kommunstyrelsen byggs ut från 13 till 15 ledamöter medan sex nämnder får 13 ledamöter i stället för elva.

– Fler förtroendevalda är en viktig demokratiaspekt, säger Ulrika Falk, kommunstyrelsens ordförande.

Genom ändringarna bereds samtliga partier, via egna mandat eller valteknisk samverkan med andra partier, representation i nämnderna. Samtidigt får S, C och MP majoritet i kommunstyrelsen och samtliga nämnder. Utbyggnaden innebär dessutom att fler politiker ska arvoderas.

Hur mycket dyrare blir den nya organisationen?

– Det räknas på det. Men vi har tittat på jämförbara kommuner och kan se att Norrtälje har en liten organisation med låga kostnader, säger Falk och Jansson.

Däremot beräknas inte den nya kommunapparaten kräva några nyanställningar på tjänstemannasidan.

Dagens åtta politiska nämnder blir kvar men klimatnämnden görs om till teknik- och klimatnämnd och kopplas ihop med fyra avdelningar som tidigare sorterat under kommunstyrelsen: va, gata-park, renhållning samt fastigheter.

Klimatnämndens arbete ska bli tydligare med mätbara mål och miljö- och klimatperspektivet ska genomsyra alla verksamheter, enligt nya kommunledningen.

En annan förändring är att kommunstyrelsen får två nya utskott: samhällsbyggnadsutskottet och demokrati- och jämställdhetsutskottet.

– Vi vill lyfta demokratifrågorna och öka medborgarnas inflytande, säger Ingrid Landin.

Samhällsbyggnadsutskottet ersätter dagens planutskott och ska öppna för en ökad hållbarhetssyn i plan- och utvecklingsarbetet.

Falk, Jansson och Landin beskriver den nya organisationen som platt.

– Skillnaderna ska främst märkas genom arbetssättet, säger de och betonar vikten av samverkan.

Kommunstyrelsen blir det strategiska instrumentet för att föra ut politiken, enligt trion.

– Där ska vi kläcka de nya innovativa idéerna, säger Berit Jansson.

Åtta politiska nämnder

Norrtälje kommun får åtta politiska nämnder i nya organisationen. Inom parentes anges vilket parti som får ordförandeposten i respektive nämnd: barn- och skolnämnden (S), utbildningsnämnden (S), socialnämnden (MP), bygg- och miljönämnden (S), kultur- och fritidsnämnden (C), teknik- och klimatnämnden (C), sjukvårds- och omsorgsnämnden (S vice ordförande, landstinget utser ordförande) samt val- och förtroendemannanämnden (C).

S får ordförandeposten i samtliga fem kommunala bolag: Norrtälje kommunhus, Roslagsbostäder, Norrtälje Energi, Campus Roslagen och Sportcentrum.

Ett nytt ungdomsråd ska öka ungas inflytande på kommunens verksamhet. Dagens brottsförebyggande råd görs om till trygghetsråd med uppdrag att stärka tryggheten lokalt.