Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska hundar ge trygg tillvaro

I Örebro har polisen dragit i gång ett pilotprojekt med trygghetshundar till våldsutsatta kvinnor. Stockholmspolisen utesluter inte att något likande kan bli verklighet även här.

Annons

Förra året anmälde 5 500 kvinnor i Stockholms län att de utsatts för misshandel av en person de känner. Närmare 200 av anmälningarna gjordes i Norrtälje kommun. I Örebro har polisen inlett ett pilotprojekt med trygghetshundar för att försöka få stopp på en del av våldet. Projektet som går ut på att kvinnor som har utsatts för hot och våld kan få en egen trygghetshund har, enligt polisen, gett överraskande goda resultat.

Sedan årsskiftet har två kvinnor fått varsin hund.

– Hittills har resultaten varit otroligt positiva. Det är nästan för bra för att vara sant, säger brottsoffersamordnare Katarina Emlund, en av dem som håller i projektet vid Örebropolisen.

Hon berättar att den ena kvinnan var på väg att flytta till hemlig ort med sina barn men nu vågar bo kvar och att den andra kvinnan, tack vare hunden, har fått ett rikt socialt liv efter att knappt ha vågat gå utanför dörren på två år.

– De säger att hunden är det bästa som har hänt dem. De har verkligen fått stärkt självkänsla, säger Katarina Emlund samtidigt som hon understryker att hundarna inte är några skyddshundar.

– Hunden utgör inte något 100-procentigt skydd. Men den kan skapa tid för kvinnan att larma om det skulle hända något.

Hundarna tillhör polisen. De har provats mot polishundtjänst men har inte riktigt klarat alla de tuffa krav som ställs på polishundar. Kvinnorna har också varsin mentor vid hundenheten och tränar regelbundet med hunden hos polisen.

– Det är ett enormt arbete som hundenheten gör. Ett riktigt lagarbete, säger Katarina Emlund.

Stockholmspolisens hundenhet följer projektet med stort intresse.

– Vi följer projektet och ser hur utvärderingen blir. Först därefter kan vi se om det är något vi kan ta efter, säger Håkan Thor, biträdande chef vid Stockholmspolisens hundenhet.

Även om Håkan Thor tycker att projektet är positivt är han inte säker på att trygghetshundarna bara innebär fördelar. Dels är det dyrt. Dessutom undrar han om hundarna kan skapa en bedräglig känsla av trygghet hos kvinnorna.

– Samtidigt är den upplevda tryggheten nog så viktig, resonerar han.

En annan invändning gäller att man som hundägare skapar sig mängder av rutiner kring rastning och likande. En person som är förföljd bör undvika rutiner.

– Eventuellt kan man göra en variant av Örebros projekt. Samtidigt måste vi även titta på orsaken till otryggheten. Men visst finns det en möjlighet att vi kan att ta efter delar av projektet, säger Håkan Thor.