Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska hemtjänsten bli lättare

Tunga matkassar och branta backar är inte längre något problem för hemtjänstpersonalen i Rimbo.

Det är enhetchefen Carina Hafdell som sett till att två eldrivna cyklar köpts in åt Tiohundras hemtjänstpersonal i Rimbo.

– Det är perfekt med cykel i centrala Rimbo, säger hon.

Men det kan vara jobbigt att trampa fram med brukarnas tunga matkassar uppför backarna på vanliga cyklar. Många får problem med knän. Med elmotorn underlättas jobbet betydligt, enligt Carina Hafdell.

Förutom hälso- och miljöeffekter har de två införskaffade cyklarna gett ekonomiska fördelar, berättar hon.

– Vi ser redan att vi slipper kostnaden för en bil.

Elcykeln är förutom att den går lätt, även betydligt snabbare än en vanlig cykel. Det är bara att trycka på knappen vid batteriet som sitter under pakethållaren, välja växel på en liten växelväljare, slänga sig upp på cykeln - och börja trampa. Det går inte att åka snålskjuts, som om det vore en moped.

– Man måste trampa för att hålla igång motorn, påpekar Frida Malmberg som tycker att det nya fortskaffningsmedlet är alldeles förträffligt.

Hon är flitig användare av de två cyklarna. Men det är flera av de 35 anställda som gärna tar den nya tidens bekväma velociped.

– Så det är först till kvarn som gäller, säger hon.