Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska havsvikarna i Norrtälje räddas

Döda bottnar ska få nytt liv. Stiftelsen Baltic Sea 2020 har sett fantastiska resultat med en metod som kan återställa Östersjöns skadade havsvikar.

Annons

– Vi vill visa att det går att uppnå god ekologisk status i en kraftigt övergödd havsvik, säger Emil Rydin som leder projektet Levande Kust och dessutom är delägare i företaget Naturvatten i Norr Malma utanför Svanberga.

Han är docent i limnologi och har sedan tre år tillbaka arbetat för stiftelsen Baltic Sea 2020 som med hjälp av 500 miljoner vill vända den negativa utveckling som kan ses i Östersjön.

– Vi gör många olika åtgärder och följer upp dem för att se hur effektiva de var och hur mycket det kostade, berättar Emil Rydin.

De senaste åren har han arbetat med Björnöfjärden utanför Ingarö i projektet Levande kust och har sett mycket goda resultat med en specifik metod. Som djupast är fjärden 25 meter, men när projektet startade fanns det inget liv under sex meter. En konsekvens av 50 års övergödning.

– Vi har sett tydligt positiva resultat tack vare att vi har bundit fosfor till bottensedimenten, säger Emil Rydin.

Fosfor är ett av de ämnen som i stor utsträckning bidrar till övergödning, men med hjälp av en bindande lösning håller sig ämnet nere på botten i stället för uppe vid vattenytan. Det gör att algerna inte når den gynnande näringen. Därmed minskar de negativa effekterna på viken.

Försöket färdigställdes för ett år sedan och i sommar har resultaten varit häpnadsväckande.

– Det är den primära orsaken för att vi i dag har en bra vattenkvalité. Vi förväntande oss goda resultat, men kanske inte så här snabbt, berättar Emil Rydin.

Att få en bild av vad genomförandet kostar är också en del av målsättningen.

– Vi vill kunna sätta en prislapp på åtgärderna, säger Emil Rydin.

Baltic Sea 2020 har hittills investerat 37 miljoner i Levande kust-projektet.

– Vi utför däremot fler delar än vad man troligtvis behöver göra i framtiden, säger Emil Rydin.

De siktar på att vara helt klara år 2017 och kommer då att sammanställa de nyfunna kunskaperna i en bok. Däremot väntar en till stor utmaning – att minska ny näringstillförsel.

– Samma problem får inte uppstå igen. De största källorna till övergödning är bristande avloppslösningar och avvattning från jordbruk, säger Emil Rydin som påpekar att uppföljningen är minst lika viktig som själva åtgärden.

Björnöfjärden hoppas han däremot kan bli en förebild för andra vikar och fjärdar.

– Att binda fosfor kan vara en del av lösningen.