Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska färre inbrott begås

 
Val 2014
Visa alla artiklar

I semestertider växer rädslan för inbrott, då många hus och lägenheter står tomma runtom i kommunen. Inbrott är det brott som flest svenskar oroar sig för. Det vill alliansen göra något åt – genom att skärpa straffen för bostadsinbrott.

Annons

Att någon inte bara har brutit sig in i ens hem utan dessutom rotat runt bland ens personliga tillhörigheter och lämnat bostaden i en enda röra innebär en djup kränkning för dem som drabbas. Inbrott är det brott som flest svenskar oroar sig över, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå).

I dag bedöms ett bostadsinbrott i regel som grov stöld, något som alliansregeringen vill ändra på. För att straffet för att bryta sig in i någons hem ska bli mer kännbart bör minimistraffet vara fängelse i ett år, skriver alliansledarna i en artikel på DN Debatt. De föreslår att en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, införs från och med den 1 januari 2016.

Kriminalkommissarie Jan-Erik Thölin vid Norrtäljepolisen tycker att förslaget låter bra och att den nya brottsrubriceringen och straffskalan skulle kunna ge polisen bättre förutsättningar att göra frihetsberövanden och arbeta förebyggande mot dem som utför inbrotten.

– För dem som utsätts för den här typen av brott handlar det ju också om ett stort angrepp på den personliga integriteten. Det bör straffmässigt värdesättas på ett annat sätt än det gör i dag, säger Jan-Erik Thölin.

Alliansförslaget är viktigt eftersom det handlar om ett brott i dubbel bemärkelse, anser kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Kjell Jansson (M):

– Det är ett hemfridsbrott där intrång görs i ens privata sfär som gör att man kanske inte ens vill bo kvar i sin bostad. Dessutom stjäls egendom som kan ha högt värde och privata saker som man kanske har många personliga minnen av, säger han.

I debattartikeln går alliansledarna också till hårt angrepp mot ”partierna på vänsterkanten” som de anklagar för att vara splittrade och frånvarande. Tidigare socialdemokratiska regeringar har inte lyckats värna rättsväsendets resurser, skriver de.

Norrtäljes oppositionsråd Ulrika Falk (S) tycker att alliansen ägnar sig åt stenkastning i glashus.

– Kritiken är helt orimlig. Vi har haft en moderatledd regering i två mandatperioder nu vars främsta syfte har varit att sänka skatterna – när de i stället borde ha satsat mer resurser på polisen, säger hon.

Oppositionsrådet skriver under på att det är viktigt att sända tydliga signaler från samhällets sida, beträffande brott och straff.

– Men jag är inte så säker på att inbrotten kommer att minska bara för att man höjer straffen, särskilt med tanke på hur få brott som klaras upp.