Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så rustar sjukhuset för sommaren

Norrtälje sjukhus är rustat för sommaren, trots sjuksköterskebrist och väntad turist- och sommargästsäsong.

– Det kommer att vara tufft ett tag, speciellt efter midsommar. Men genom att stärka upp akuten och fördela om resurser så kommer verksamheten kunna möta kraven, säger Pierre Campenfeldt, verksamhetschef för opererande specialiteter på Norrtälje sjukhus.

Sedan 2007 har besöksfrekvensen på Norrtäljes akutmottagning ökat med 20 procent, det är en av de större ökningarna inom Stockholms län. Ökningen beror dels på kommunens årliga befolkningstillväxt, dels på att Norrtälje kommuns invånarantal stiger med det tredubbla under sommarmånaderna. Detta ställer ökade krav på vården och genom att effektivisera den ursprungliga verksamheten och anställa fler läkare på akutmottagningen så kommer man att kunna tillgodose den ökade efterfrågan.

Sjuksköterskebristen är dock fortfarande påtaglig och i dagsläget saknas mellan 7 och 12 sköterskor. Den riksomfattande sköterskebristen, som är mest kännbar i Stockholms läns landsting, slår även mot Norrtälje.

– Det har varit svårare i år att få tag på sjuksköterskor. Både tillsvidareanställda och sommarvikarier, säger Efva Lagerstedt, verksamhetschef på akut- och diagnostikenheter.

För att lösa situationen ska man bland annat anställa fler undersköterskor. De ska stötta och hjälpa till på avdelningarna och genom att vara fler personer på plats kan patientsäkerheten stärkas. Detta medför att sjuksköterskorna kan koncentrera sig på sin speciella kompetens och på så vis göra ett mer effektivt arbete. Dessutom kommer den planerade slutenvården frigöra resurser till akutmottagningen. Det innebär färre vårdplatser för dem som ligger inne och väntar på operation.

– Den viktigaste verksamheten är akuten, och som tur är så har vi ingen läkarbrist på det här området. Vi har tvärtom väldigt många som vill jobba här och därför kan vi också välja att bara ta in examinerade läkare, säger Pierre Campenfeldt.

Sedan ett par år tillbaka anställer Norrtälje sjukhus endast utbildade läkare, i regel har de också tjänstgjort på någon annan avdelning innan de kommer till akutmottagningen. Detta garanterar snabba och rätta prioriteringar i en krävande verksamhet.

Kommer ni att kunna uppfylla vårdgarantin?

– Ja det tror jag. Märker vi att vi inte gör det så informerar vi patienten och erbjuder remiss till annan vårdgivare, säger Pierre Campenfeldt.

De är alltså de inplanerade operationerna, exempelvis höft- och knäprotesoperationer, som görs efter sommaren.

Patienter med allvarligare sjukdomar, dock inte akuta, kan de lita på att få bra vård i sommar?

– Ja, livshotande sjukdomar och sjukdomar som kräver snabb utredning kommer alltid i första hand, säger Pierre Campenfeldt.

Vård på sommaren

Sedan 2007 har besöksvolymerna på Stockholms akutmottagningar i genomsnitt ökat med 4,5 procent per år. I Norrtälje har besöksfrekvensen ökat med hela 20 procent mellan 2007 och 2013.

Varje år besöker 30 000 personer Norrtälje akutmottagning.

Varje år sker cirka 270 helikopterlandningar med brådskande sjuktransporter på sjukhusets helikopterplatta.

Vårdgarantin

Sedan 2010 är landstinget enligt lag skyldig att uppfylla vårdgarantin. Det innebär att vården ska erbjuda vård och behandlingar inom en viss tid. Om tiderna inte kan hållas så ska patienten erbjudas vård hos en annan vårdgivare inom eller utanför det egna landstinget.

Tidsgränserna är 0 dagar för kontakt med primärvården, 7 dagar för besök i primärvården samt 90 dagar till besök i specialistvården efter remiss och 90 dagar till påbörjad behandling efter beslut i specialistvården.

Källa: Stockholms läns landsting och Tiohundra.