Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så reser vi i framtiden

Virtuell personal och stolar som anpassar sig efter kroppen. Så kan framtidens resande se ut, enligt en ny rapport.

I framtiden kommer flygplatserna allt mer att likna upplevelsecenter. I alla fall om man ska tro förutsägelserna i prisjämförelsesajten Skyscanners rapport The Future of Travel 2024, där man har intervjuat ett femtiotal experter om resandets framtid.

Företaget har identifierat tre trender som de tror kommer att prägla framtidens flygupplevelse.

Enligt rapporten kommer flygplatsen att bli en del av semesterupplevelsen, och erbjuda en rad olika aktiviteter, som konstgallerier, trädgårdar, 3D-biografer och yogaanläggningar. Experterna i studien tror också att shoppingen blir allt mer digital. På särskilda shoppingväggar ska man dofta och känna på produkter, köpa dem på skärmen och få dem levererade direkt hem.

Flygplatsen kommer också att bli mer automatiserad, och utan incheckningsdiskar. Passagerarna ska kunna checka in bagaget samtidigt som de köper kaffe, förutspår rapporten. Dessutom ska bagaget kunna spåras hela vägen med digitala bagagelappar, något som redan testas av KLM och Air France.

Sektioner i flyget

Flygstolarna kommer också att förbättras i framtiden, tror experterna. Stolen ska anpassa sig efter folks kroppsform och belysningen i kabinen ska konstrueras så att den minimerar jetlagsyndrom. Man tror att flyget kommer att delas in i olika sektioner, så att man kan spela spel och umgås på vissa platser, och slappna av på andra.

- Flygplatser och flyg blir en allt viktigare del av resan där resenären i framtiden kommer att kunna koppla av och få en upplevelse som passar det individuella behovet oavsett om man reser privat eller genom jobbet, säger Annica Jansson, nordenchef på företaget.

Huruvida det här är sättet vi verkligen kommer att flyger på i framtiden får tiden utvisa.