Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så reagerar partierna på EU-valet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

– Vi har inte lyckats mobilisera våra väljare tillräckligt mycket, säger Kjell Jansson (M). – Det är positivt att vi går framåt i kommunen. Men det är oroande med SD:s framgång, säger Ulrika Falk (S).

Enligt preliminära siffror från val.se så följer Norrtälje rikssiffrorna ganska väl. Moderaterna gör ett jätteback i de lokala siffrorna jämfört med 2009 års val, från 21,7 procent till 13,8 procent.

– Valresultatet är trist och får bli en väckarklocka. Vi har inte lyckats mobilisera våra väljare tillräckligt mycket. Tyvärr är det gröna och bruna krafter som driver ytterlighetsfrågor som går framåt, säger kommunalrådet och Moderaternas gruppledare Kjell Jansson.

Även Folkpartiet backar, om än inte lika mycket som Moderaterna. Man går från 14,8 procent till 11,6 procent.

– Jag är glad att det finns ett robust stöd för partiet i kommunen. Vi ligger bättre till i Norrtälje än i riket. Vi har gjort en offensiv valrörelse, säger Karin Karlsbro (FP).

Centerpartiet ökar från 6,9 procent till 8,4 procent vilket glädjer gruppledaren i Norrtälje, Berit Jansson, efter en turbulent tid i partiet.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse och ökar i alla distrikt i Norrtälje kommun och i alla kommuner i Stockholms län. Det låga valdeltagandet beror på att många upplever att det är svårt att sätta sig in i EU:s arbete. Där måste både vi och pressen bli tydligare med att informera om hur EU påverkar vår vardag.

På andra sidan finns Sverigedemokraterna som i Norrtälje kommuns valsiffror blev större än i riket, från 2,4 procent i 2009 års EU-val till 10,6 procent. Mikael Strandman, gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrtälje är positivt överraskad av valresultatet.

– Jag trodde inte att det skulle bli så stort. Jag hade gissat på 6,5 procent. Det är en indikation inför höstens val.

Även Feministiskt initiativ, som lyckades få in ett mandat i EU-parlamentet, har förankrat den feministiska våren i Norrtälje kommun med 3,9 procent av rösterna, jämfört med 1,8 procent 2009.

Miljöpartiet blev näst största parti nationellt och framgången håller även i sig i Norrtälje kommuns valsiffror. Från 10,6 procent till 14,9 procent och går, precis som på riksplan, om Moderaterna som nästa största parti.

–Svenskarna har röstat väldigt grönt, de vill se mer politiskt arbete på miljö- och klimatområdet i EU. Det är fantastiskt roligt att vi passerar Moderaterna och blir näst största parti efter Socialdemokraterna i både riket och Norrtälje. Men det låga valdeltagandet och Sverigedemokraternas framgångar skrämmer, säger Ingrid Landin, en av två gruppledare för Miljöpartiet i Norrtälje.

Socialdemokraterna är fortfarande största parti och ökar med en dryg procent i Norrtäljes valsiffror och Norrtäljes gruppledare och oppositionsråd Ulrika Falk (S) kommenterar siffrorna så här:

– Det är blandade känslor. Det är positivt att vi går framåt i kommunen. Men det är oroande med SD:s framgång.

Kristdemokraterna ökade från 4 till 4,7 procent.

– Vi ser en liten uppgång som är glädjande, både i riket och i Norrtälje. Lars Adaktusson har säkert påverkat. Han är en känd och trovärdig person, säger Ulla-Britt Pettersson, gruppledare för KD i Norrtälje.

Vänsterpartiet ökar också från 4,7 procent till 5,5 procent.

Valdeltagandet blev i kommunen blev lägre än riksgenomsnittet. 44,4 procent av de röstberättigande Norrtäljeborna gick och röstade, vilket dock är en ökning med 7,4 procent i förra i EU-valet. Valdistriktet Norrtälje-Kvisthamra hade högst valdeltagande med 57,1 procent medan det var lägst deltagande i Hallsta norra med 35 procent.

1,2 procent av rösterna vad blanka medan 0,3 procent var ogiltiga. Med en ogiltig röst menas att röstsedlen saknar partibeteckning, har mer än en partibeteckning (kan betyda att man lagt två eller flera valsedlar i valkuvertet med olika partibeteckningar) eller "har kännetecken som uppenbarts gjorts med avsikt".

Piratpartiet, där Farmor Gun var en av kandidaterna till EU-parlamentet, gör ett mycket dåligt val och backar lokalt till 2 procent från 6,7 procent. Som man även kunde konstatera på riksnivå så kommer partiet inte att få behålla sitt mandat.

–Resultatet är en stor besvikelse som måste analyseras på längden och tvären. Även om vi är ledsna i dag har vi redan börjat fundera på hur vi ska komma igen. Det är skamligt att valdeltagandet i kommunen inte ens når upp till 50 procent. Alla partier får ta ansvar för det, säger Gun "Farmor Gun" Svensson.

Så här många procent fick varje parti i valet (2009 års valsiffra inom parantes)

Moderaterna 13,8% (21,7% 2009)

Centerpartiet 8,4% (6,9% 2009)

Folkpartiet 11,6% (14,8% 2009)

Kristdemokraterna 4,7% (4,0% 2009)

Miljöpartiet 14,9% (10,6% 200)

Socialdemokraterna 23,8% (22,3% 2009)

Vänsterpartiet 5,5% (4,7% 2009)

Sverigedemokraterna 10,6% (2,4% 2009)

Piratpartiet 2,0% (6,7% 2009)

Junilistan 0,5% (4,9% 2009)

Feministiskt initiativ 3,9% (1,8 2009)

Tittar man närmare på hur de olika valdistrikten har röstat så är Moderaterna starkast på Blidö (21,9%) medan Socialdemokraterna får störst stöd i Hallsta centrum (48%). Miljöpartiet är populära i Norrtälje-Kvisthamra med 21,1% och Sverigedemokraterna får 19,6% i Edebo-Ununge.

Centerpartiet är starka i Lohärad-Malsta med 19,6% medan Feministiskt initiativ gick mycket bra i Norrtälje-Grossgärdet-Nordrona med 9,3%. Folkpartiet gick bäst med 16,2% på Väddö södra och Vänsterpartiet får 9,6% i Herräng. Kristdemokraterna fick största delen av sina röster i Rimbo ombygd med 11,6%.

Flesta blanka röster lades i valdistriktet Norrtälje-Bygdegården (2,4%) medan flest ogiltiga röster lades i Edsbro, 1,7 procent.

De förhandsröster som kom in under söndagen räknas inte förrän på onsdag medan personkryssen inte heller är färdigräknade förrän i slutet av veckan.

Se samtliga siffror för varje distrikt i Norrtälje kommun här.

Texten uppdateras med reaktioner och siffror.