Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så pratar du med barnen om sexbrott

Det kan kännas svårt att prata med sina barn om våld och sexövergrepp mot andra barn. Men svårt betyder inte att man ska låta bli. Tvärtom, menar experten.

Annons

I förra veckan berättade NT om en barnvakt som åtalats för grova våldtäkter mot fyra barn i Norrtälje kommun.

Samtidigt berättar flera medier om vuxna på andra håll i landet som också har utsatt barn för våld och sexuella övergrepp.

Nyheterna är sällan gjorda för barn. Ändå ser och hör barnen allt. Och frågorna som dröjer sig kvar kan vara både många och svåra.

Psykolog Åsa Landberg som har jobbat med våldsutsatta barn i många år säger att det är jätteviktigt att prata om våld och sexuella övergrepp mot barn. Hur och vad man kan säga beror på barnets ålder.

– Jag tycker att man ska förmedla till barnen redan när de är i blöjålder att de har rätt till sin egen kropp och att vissa områden på kroppen är mer privata. Man kan också tala om för barnen redan från att de är små att man vill att de berättar om någon gör något dumt med dem, säger Åsa Landberg.

Små barn bör också få lära sig att ingen får ta på dem eller pussas och kramas med dem om de inte vill och att de har rätt att säga nej.

Genom att prata med sina barn om kroppen och gränsdragningar redan från start blir ämnet inte lika tabubelagt när barnen blir äldre.

Enligt Åsa Landberg ökar en öppen dialog också chansen att barnen faktiskt berättar vad som har hänt om de eller någon kamrat har råkat illa ut.

När barnen är i skolålder börjar de även snappa upp nyheter på tv, i radio och tidningar som handlar om sexuella övergrepp mot barn.

– Det är något som är svårt för dem att förstå. Då behöver man förklara vad det är och lära dem vad som är okej och inte okej, säger hon.

När man förklarar bör man ge barnen fakta och ord som de kan förstå och ta till sig i sitt eget språk.

– Jag har träffat många barn som har varit utsatta för övergrepp som haft jättesvårt att berätta vad de har varit med om. Om ord som snoppen, snippan och stjärten bara är hemska eller pinsamma -hur förklarar man då vad som har hänt när man har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp?

Åsa Landberg har också träffat många barn som inte har vågat berätta om övergrepp för sina föräldrar av rädsla att föräldrarna ska bli arga eller tycka att de har gjort något fel.

– Därför måste man också lära sina barn att om de kommer med sådana förtroenden -så kommer man att ta emot det på ett bra sätt. Man kan bli arg om de gör något fel men man måste också visa barnen att det alltid är värt att prata med mamma och pappa.

På sajten ”Dags att prata om sexuella övergrepp mot barn” finns en checklista med tips för föräldrar till både små och stora barn.