Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så planerar du ekonomin inför första barnet

Anna Ersson och Sofia Engberg fick barn nästan samtidigt. Båda var förberedda på att ha mindre slantar på kontot när bebisarna väl kommit ut.

För många är tiden som nybliven förälder underbar på många sätt. Men för de flesta blir det också kärvare ekonomiskt.

Bara basutrustningen för en bebis beräknas gå på omkring 15 000 kronor enligt Konsumentverket.

Då handlar det bland annat om vagn, säng, skötbord, nappar och nappflaska. Men då räknas inte förbrukningsvaror som blöjor, mat, leksaker och kläder.

Norrtäljeborna Anna Ersson och Sofia Engberg fick båda barn i april, med två dagars mellanrum. De lärde känna varandra genom sin föräldragrupp.

Båda var förberedda på att ha mindre pengar när de fått barn men Sofia var inte speciellt orolig.

– Förut har jag haft dyr lägenhet och ändå sparat ihop till resor och andra större saker och det har gått bra.

När hon var gravid pratade hon och hennes sambo mycket om att köpa eller bygga hus, men insåg snabbt att det inte skulle gå. Nu har de i stället valt att bo mindre.

– Vi har koncentrerat oss på att sänka boendekostnaderna och kunna lägga pengarna på annat.

Anna och hennes sambo valde i stället att bo i hus och känner inget behov av sommarställe eller båt. Hon förväntade sig också att ha mindre pengar och försökte få bort de större kostnaderna innan bebisen kom.

– Vi hade tur och fick en vagn, annars är det jättedyrt. Men så använder man den också väldigt mycket. Bilbarnstol måste man byta efter ett tag.

Anna ser kostnaderna lite som en omfördelning av pengarna. I stället för att köpa kläder och grejer till sig själv går det i stället till bebisen.

Men både Sofia och Anna har märkt hur de har förändrat sina handlingsvanor.

– Jag tänkte häromdagen på hur glada vi blir för rabattkuponger jämfört med förut. Det har blivit en sport att leva så billigt som möjligt, säger Sofia.

Anna kan i dag tänka sig att handla på flera olika butiker, beroende på vilka priser de har, för att kunna spara några slantar.

– Förr handlade jag allt i en butik och orkade inte riktigt bry mig.

De tror också att det är bra att fundera på hur mycket man lägger på till exempel barnkläder. Anna byter och lånar av sin bror som har barn i samma ålder.

– Vi köper lite såklart men annars byter och skickar vi ofta kläder emellan oss, det funkar jättebra.

Sofia köper mycket av sina barnkläder på loppis i stället för att köpa nytt.

– Förut var jag mer skeptisk till att köpa begagnat men nu har jag insett att man kan hitta hur fina och billiga kläder som helst.

Annas och Sofias spartips

Se över ekonomin i stort innan barnet kommer. Försök få en översikt över sparande och utgifter, eller om det finns något du kan ändra på.

Prata inom förhållandet om hur man ska fördela pengarna om man inte har gemensam ekonomi. Den som är hemma får ju mindre pengar och även mindre i pension.

Det är också bra att vara lite påläst om hur det funkar med Försäkringskassan.

Köp inte på dig för mycket saker från början. Ofta behöver man inte så mycket som man tror. Och då går det ofta att ordna i efterhand.

Gå på loppis. Det finns en stor marknad av begagnade kläder och saker.