Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket mer pengar får äldreomsorgen

Omsorgen om de äldre får kosta mer pengar nästa år. Kommunen mer pengar sedan Tiohundra AB hotat med att varsla ett 50-tal anställda.

Annons

Under tisdagen kom beskedet. Sjukvårds- och omsorgsnämnden får mer pengar att fördela.

– Det känns jättebra, men det är ändå för tidigt att ropa hej, säger Jan Blomkvist, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden hos Tiohundra AB, som själv sett hur personalen fått mer och mer att göra.

Lotta Svenander är ordförande för Kommunal i Norrtälje. Hon tycker också att det är för tidigt att ha en klar uppfattning om vad de extra pengarna kommer att innebära.

Kommunals medlemmar är kallade till ett möte under onsdagen och Lotta Svenander tror att politikerna i fullmäktige kommer att få ta emot en uppvaktning vid sitt nästa sammanträde den nionde december.

Ett annat orosmoln för facket är att Tiohundra AB vill förändra nattpersonalens arbetstider vid omsorgsboendena. I dag gäller 32,33 timmars arbetstid per vecka. Förslaget innehåller en höjning till 36,33 timmar per vecka vilket skulle minska kostnaderna för vårdbolaget med flera miljoner kronor.

– Vi tycker att förslaget är botten. Det innebär en lönesänkning för personalen, säger Lotta Svenander som samtidigt påpekar att någon förhandling om förändringen ännu inte är genomförd.

De styrande politikernas tvära sväng när det gäller anslag till sjukvårds- och omsorgsnämnden påbörjades i förra veckan då Peter Graf, vd för Tiohundra AB, redogjorde för följderna av att bolaget inte skulle få någon uppräkning av ersättningarna för omsorgsboenden och hemtjänst. Till en början var budskapet att ett 50-tal anställda skulle behöva sägas upp.

Efter träffen med bolagets ledning har den borgerliga majoriteten enats om att höja anslaget.

– Vi enades om en uppräkning på 2,5 procent och det är riktade pengar till äldreomsorgen, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

– Man kan köra utan uppräkning något år, men det går inte på lång sikt. Det är inte heller rimligt att försämra vården av de äldre.

Så sent som för tre veckor sedan klubbade fullmäktige igenom budgeten för 2014 och 2015. Inför budgetarbetet har Kjell Jansson haft överläggningar inom den borgerliga majoriteten där alla ordföranden deltagit.

– Ingen äskade mer pengar då, säger kommunalrådet som trodde att en uppräkning på 54 miljoner kronor till sjukvårds- och omsorgsnämnden skulle räcka.

– Kommunen har en budget på 2,8 miljarder kronor. Jag är inte insatt i varje detalj, säger Kjell Jansson.

Beslutet om tilläggsanslaget till den kommunala omsorgen ska tas i fullmäktige den 24 februari 2014.

Bakgrund

Vårdbolaget Tiohundra AB, som ägs av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting, är bara ett av flera företag som sköter vård och omsorg om de äldre i Norrtälje kommun.

Tiohundra AB har hand om många av äldreboendena i kommunen och hemtjänsten i två av fyra hemtjänstzoner.

Flera andra företag är också aktiv inom omsorgen om de äldre. Dit hör bland annat Silverhemmen vård och omsorg AB och Norlandia Care AB (Granparken) som båda driver äldreboenden.

De två företagen har till exempel redan en uppräkning av ersättningarna eftersom företagen fått sina uppdrag genom upphandling. Uppräkningen sker med hjälp av omsorgsprisindex, opi, som för 2013 var 2,5 procent.

På motsvarande sätt ska ersättningarna till hemtjänst och övriga särskilda boenden nu räknas upp med 2,5 procent nästa år.

Ersättningen per hemtjänsttimme i tätort ökar till exempel med nio kronor till 366 kronor.

En plats med lägsta vårdnivå på särskilt boende kan ge 30 kronor mer per dygn. Ersättningen blir då 1 246 kronor per dygn.