Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så lyckas du med fisk på midsommarbordet

NT PLUS + Jonas Franzén, lagledare för svenska kocklandslaget, tycker att det enkla smakar godast på midsommarfesten.

 – Det här är så gott och vackert att man trillar av stolen. Det är en jäkligt god rätt i all sin enkelhet. Tricket är att få upp värmen med det brynta smöret så fettet i fisken löses upp och smakerna kommer fram.

Det Jonas Franzén, född och uppvuxen i Norrsund på Väddö, talar om är tallriken med matjessill och brynt smör som han precis har svängt ihop tillsammans med sonen Noah.

Lagledare Franzén tycker om fisk. Det ligger som fyra på hans favoritlista av råvaror. I topp på listan ligger potatis, lök och vitkål.

– Jag gillar rustik och väldigt bonnig mat, säger han och poängterar att även om han tycker om fisk och är uppvuxen vid havet så är han inte någon fiskare.

– Jag har fortfarande svårt att hålla i levande fisk, säger han och berättar om när han som kockelev på Åland fick in en hel låda gös att ta ur, rensa och filéa. Det hela gick bra tills fisken plötsligt kvicknade till och började simma runt i diskhon.

– Paniken var nära innan jag fick tag i ett brynstål som jag fiskade upp och slog ihjäl dem med, skrattar han.

Gällande både midsommar- och vardagsmaten tycker Jonas Franzén att man hellre ska satsa på ett fåtal men bra råvaror än på långa recept med många ingredienser.

– Krångla inte till det. Det enkla är ofta det godaste.

Och så förespråkar han smör och grädde i stället för margarin och matlagningsgrädde.

– De lyfter verkligen fram smakerna. Och är man rädd för fetthalten i grädden kan man ta hälften grädde och hälften vatten, säger han.

Själv ska han försöka ta det lugnt med familjen i midsommar. Har han tur kanske någon bjuder på sillunch eller middag.

– Jag uppskattar verkligen när någon lägger ner tid för att laga mat åt mig. Gladast blir jag glad om de även tar hand om disken efteråt, skrattar han.

Kockens bästa grilltips

Ta fram allt som du ska grilla en stund före så det hinner få rumstemperatur.

Skippa oljiga grillmarinader. Oljan sugs inte in i köttet utan lägger sig som en hinna utanpå köttet och droppar sedan ner i grillen och börjar brinna.

Salta och peppra innan du lägger maten på grillen så kryddorna hamnar under grillytan.

Använd digitaltermometer och lock när du grillar. Extra bra om du grillar fisk.

Låt det som ligger på grillen få färg och lägg sedan på locket för att få ner temperaturen. Då kan du dricka en pilsner eller prata med gästerna medan det som ligger på grillen sköter sig så gott som själv.

Strax innan grillningen är klar – pensla köttet med ketchup som du smaksatt med kryddor, soja och barbecuesås. Sockret i ketchupen kommer att ge en karamelliserad yta.

Ska du servera kallrökt lax? Lägg den i solen någon timme innan servering. Värmen får fettet i fisken att frigöras vilket gör att laxen kommer att smälta i munnen.

Lagar du fisk är den oftast perfekt tillagad just i det ögonblick som du tänker ”Bara någon minut till”..

Håll det enkelt. Rena smaker är ofta godast.