Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kommenterar Eriksson bevisen mot honom

Är kritisk till flera punkter av åklagarens bevisning mot honom.

Alexander Eriksson hävdar att det finns både bevis och vittnen, som i många fall talade till hans fördel, som aldrig presenterades varken i tingsrätten eller i hovrätten. Dessa uppgifter och personer har han och hans advokat i stället hittat i den så kallade ”slasken”, det enorma sidomaterial som tagits fram under utredningens gång från det att rånet begicks den 23 september 2009 tills åtal väcktes i Södertörns tingsrätt den 19 juli 2010.

– Andra uppgifter som har framkommit nu hade helt undantagits förundersökningen och vissa uppgifter var tidigare sekretessbelagda, säger Alexander Eriksson.

En del av dessa ”nya” uppgifter ligger till grund för den resningsansökan som Alexander Eriksson jobbar på tillsammans med sin advokat Ragnar von Betzeen, delägare i Advokatfirman Silbersky.

Här följer ett axplock av bevisen som fällde Alexander Eriksson i tingsrätten och hovrätten samt hans egna förklaringar.

På värdedepåns tak hittades 15 svarta buntband. På ett av buntbanden fanns Alexander Erikssons DNA.

Alexander Eriksson: Det är mina buntband, det är inget snack om det. De låg i en liten plastpåse i det bakre sätet i helikoptern. Jag använde dem när jag riggade kablar och kameror i helikoptern. De har ramlat ut när rånarna hoppade ur eller lastade helikoptern. Det låg även videoutrustning, kablar och annat som är mitt i helikoptern. Min normala användning av buntbanden har bekräftats av tredje part och åklagaren kunde inte heller påvisa något faktiskt användningsområde som rånarna skulle ha haft av buntbanden.

DNA från Alexander Eriksson hittades på en handhållen GPS som rånarna glömt kvar i helikoptern. DNA:t hittades via en specialanalys, en så kallad LCN DNA-analys (Low Copy Number) där man kopierar en pyttemängd DNA flera gånger för att få resultat.

Alexander Eriksson: Jag har använt den där helikoptern regelbundet under flera år. Det är klart att mitt DNA finns överallt i den och det är fullt naturligt att DNA överförs från en yta till en annan. Vi har också ett intyg där SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) intygar detta.

Vid 02.30-tiden under rånnatten utväxlade Alexander Eriksson sms med sin sambo. Klockan 02.29 kopplade hans mobil upp mot en basstation på Frejgatan i Stockholm och 02.31 mot basstationen Frescati.

Alexander Eriksson: Enligt åklagaren var jag då på väg till Norrtälje för att stjäla helikoptern men i verkligheten var jag på Birger Jarlsgatan som täcks av dessa två master. Uppgifter som styrker min berättelse om vad jag gjorde under natten används i stället emot mig.

De campande skolungdomar som NT träffade i Görla ett par timmar efter rånet, fanns först inte med som uppgiftslämnare i förundersökningen då helikoptermålet gick till åtal. Pojkarna sade till NT att de sett en vit helikopter lyfta någon gång mellan 01 och 02. Eriksson bad sin advokat att blixtinkalla pojkarna till rättegången som vittnen eftersom de gav honom alibi, men rätten ansåg att deras uppgifter var så osäkra att det inte gick att dra några slutsatser därav. Enligt ett PM som Rikskriminalpolisen själva skrev tre veckor före rånet skulle ett sannolikt scenario vara att helikoptern skulle stjälas från sin uppställningsplats och sedan gömmas undan på en plats där rånarna i lugn och ro kunde tanka och lasta. PM:et kom fram först efter att rättsprocessen var avslutad.

Alexander Eriksson: Flera personer, oberoende av varandra, vittnade till min fördel under rättegången. Rätten bedömde dem alla som otillförlitliga. Man verkade helt ha glömt bort vad som gäller i frågan om utredningsbrister och var bevisbördan egentligen ligger i ett brottmål.

Enligt Försvarsmakten dök en helikopter upp på deras radar söder om Norrtälje klockan 04.43 samma morgon som rånet begicks. Enligt åklagaren bevisar det att helikoptern stals i Görla bara ett par minuter tidigare. Resterande del av flygningen har åklagaren främst kunnat styrka genom uppgifter från ögonvittnen då rånhelikoptern flögs under radarhöjd. Helikoptern hittades vid Skavlöten i Arninge vid 08-tiden på morgonen. Enligt åklagaren hade den landat redan klockan 06.15. Av cirka en och en halv timmes flygning före, under och efter rånet var helikoptern synlig på Försvarsmaktens radar under sammanlagt knappt 20 minuter.

Alexander Eriksson: Så länge man håller sig på runt 100 meters höjd syns man inte på någon radar, vilket vi nu kan bevisa med ny teknisk bevisning. Det betyder att man inte kan utesluta varken killarna som säger att de har sett helikoptern lyfta från Görla mellan klockan 01 och 02 eller de vittnen som säger att helikoptern var i luften efter klockan 07. Klockan 06.52 filmades jag på Mc Donalds i Hägernäs.