Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så klarar Väddögård hård köttbransch

Per-Henric Pettersson och hans fru Åsa från Gåsvik har hittat en egen väg för att kunna fortsätta i branschen.

Annons

Den svenska köttproduktionen står inför stora utmaningar och billigt importkött slår i många fall ut den svenska produktionen.

– Nu har vi nog kommit till vägs ände, säger Per-Henric Pettersson som i slutet av 90-talet skapade sin egen modell för köttproduktion.

”Norrgårdsmodellen” innebär att de har fullständig kontroll på vad grisarna äter och hur de mår. Den innebär också korta kedjor från producent till konsument och allt kött är garanterat lokalt producerat. Bland annat går grisarna på lösdrift i stora hallar och har tillgång till mat och dryck när de själv vill äta.

– Det gör dem lugna och trygga. På många andra ställen sker utfodring tre gånger per dag och då blir det slagsmål om maten och djuren blir stressade. Så har vi det inte här, säger Per-Henric Pettersson.

Det var när Sverige var på väg in i den europeiska unionen som Per-Henric och hustrun Åsa förstod att det var läge att se över hur de arbetade. I början av juni 1999 lanserade de sitt eget varumärke Roslagskött och på hösten samma år fanns deras produkter på butikshyllorna. Allt som går att odla och förädla till mat för grisarna gör de själva. Något som kräver stora kunskaper och Per-Henric Pettersson följer noga med i forskningsutvecklingen och han har själv också hållit föredrag på Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna.

På Norrgården gör de alltid noggranna markkarteringar som är ett sätt att se vad som bäst lämpar sig att odla på den aktuella marken. Det är också ett sätt att behovsanpassa gödsling, öka odlingssäkerheten och i förlängningen undvika hälsoproblem hos grisarna.

– Vårt koncept utgår från vad som är det mest naturliga för grisen. Vi vill göra det bättre för grisarna, då blir det i förlängningen också bättre för miljön och för konsumenterna. Sedan tycker vi det är viktigt att bidra till att vi har ett odlingslandskap i Roslagen, säger Per-Henric Pettersson.

Den småskaliga verksamheten gör att varje moment blir dyrare.

– Därför är det jätteviktigt att våra produkter håller hög kvalité, då är också konsumenterna beredda att betala lite mer.

I dag slaktas och styckas djuren på Almunge kött. Sedan hämtar Per-Henric varorna och levererar själv till butiker. Allt för att minska antal mellanhänder. Norrgården har valt att inte ansluta sig till Krav.

– Vi har hittat en modell som vi tycker är bättre. Jag förstår också att konceptet inte passar alla, men vi vill i alla fall visa att det finns alternativa sätt inom köttproduktionen.