Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan vi slippa vänta på en buss som inte finns

Den elfte punkten av ”Norrtälje ungdomsråds elva punkter” lyder: ”Utreda förbättrade kollektivtrafikmöjligheter i kommunen, med anropsstyrd trafik med buss och färja och försök med nattbussar från Norrtälje stad”.

Anmäl text- och faktafel

Ungefär samma punkt skulle kunna finnas med i ett ”pensionärsråds” punkter, måhända med undantag för nattbussarna.

Är detta realistiskt? Tveksamt eftersom kollektivtrafiken hanteras på regionnivå och eftersom trafikplanerarna är tämligen ointresserade av att bussar kör omkring på landsbygden med enstaka ungdomar eller pensionärer som passagerare.

Samtidigt kan man ställa sig vid en slumpvis vald väg i Norrtäljes glesbygd och bara titta: där kommer en bil med en person, där kommer en med två personer, sedan kommer 78 bilar och till slut kommer en buss.

Det fanns en tid då bilarna var få och det var självklart att man kunde ”åka på tummen”, det vill säga lifta. Det går inte längre fast de tomma platserna i bilarna är många. Orsakerna kan vara flera, men trygghet, eller snarare bristen på trygghet, kan till stor del ligga bakom:

• Bilisten vill inte släppa in någon främmande i sin bil, det är ju en okänd person, i värsta fall en kriminell.

• Den som behöver åka vågar inte fråga efter skjuts, föraren är ju en okänd person i värsta fall en kriminell eller påverkad förare.

Vi i Sverigedemokraterna Norrtälje försöker hitta en konstruktiv lösning för att tryggt kunna utnyttja de tomma platserna i bilarna och har lagt en motion med yrkanden i kommunfullmäktige:

1. Kommunen startar projektet ”Åke Trygg tillsammans”

2. Kommunen erbjuder alla en ”Åke Trygg-legitimation”. Enda kravet för att få en sådan är ett prickfritt utdrag ur polisens belastningsregister.

3. Den som kvalificerar sig får en ”Åke Trygg-legitimation” som består av två delar:

• en skylt ”Åke Trygg” att sätta på vindrutan.

• ett orange kort ”Åke Trygg”, utformat som ett fodral till SL-kortet, att hålla fram när man vill åka med.

Detta kan naturligtvis kompletteras med en app i mobilen, som man redan har i den västsvenska ”skjutsgruppen”.

I väntan på att motionen behandlas står det naturligtvis var och en fritt att ”vifta med tummen” och att stanna för den som behöver åka med.

Visserligen är detta ett sverigedemokratiskt initiativ men vi vill främst se det som ett människovänligt initiativ i en kommun med långa vägar och många bilar. Livet blir godare om man som bilist får känna sig lite generös och om man som billös trafikant kan slippa vänta på en buss – som kanske inte ens finns.

Ingmar Ögren (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel