Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så jobbar Hallsta skola med mobbning

På Hallsta skola jobbar man aktivt mot mobbning. – Man får inte vara rädd för att ta tag i det, säger rektor Liv Tegelström.

Annons

På Hallsta skola är personalen snabb med att hantera händelser där elever utsatts för kränkande behandling.

– Sedan jag började som rektor har vi gått strukturerat till väga. Vi ska inte lägga någon värdering i vad en elev säger. Det är deras upplevelse. Vi kan inte säga att en händelse inte var så farlig, säger skolans rektor Liv Tegelström.

Om någon på skolan får kännedom om att någon blivit utsatt för kränkande behandling ska det dokumenteras och skickas till barn- och utbildningsförvaltningen.

– På så vis har vi också påbörjat en utredning. Vi kan se om en elev är inblandad flera gånger, säger Liv Tegelström.

Därefter kontaktas berörda föräldrar och ibland andra myndigheter.

– Man får inte vara rädd för att ta tag i det, säger Liv Tegelström.

På skolan finns ett trygghetsteam där lärare, speciallärare men också lokalvårdaren ingår.

– Alla vuxna har ett ansvar, säger Tegelström.

När NT tittat på hur frekvent skolornas rapporterat fall av mobbning under 2013 visade det sig att det nästan bara var Hallsta skola som skickat in incidentrapporter. Forskarna är inte överens men en miniregel är att minst en elev i varje klass är utsatt någon gång. Det verkar därför osannolikt att inga fall av mobbning skulle ha skett i flertalet skolor i Norrtälje kommun.

– Jag kan förstå om en del tänker att det blir mycket jobb att behöva dokumentera. Men min erfarenhet är att det blir mindre jobb i längden när man tar tag i det direkt, säger biträdande rektor Cecilia Eriksson.

En stund in i intervjun ansluter Lukas Messing och Simon Lönnqvist, som går i nian respetektive sjuan. De är båda med i skolans elevråd.

– Jag tycker att det är bra på skolan. Det är ingen som blir riktigt mobbad, säger Lukas Messing.

Simon Lönnqvist tycker att det är väldigt lätt att prata med skolpersonalen men säger samtidigt att lärarna borde vara mer aktiva.

– Det är många som använder ett ganska hårt språkbruk och det är många lärare som bara går förbi i stället för att stanna och prata om vad som sagts, säger han.

Det hårda språkbruk han hänvisar till handlar ofta om sexualiserade ord som ”slampa”, ”hora” och ”bög”.

– Menar du att det inte är tillräckligt många som reagerar, frågar Liv Tegelström.

– Nej det är typ bara en lärare som jag sett, säger Simon Lönnqvist.

– Det verkar som att vi ska jobba med språkbruket och värderingar, säger Liv Tegelström.

Mobbning

Om en rektor eller förskolechef i skolan får kännedom om att en elev anser sig ha utsätts för kränkande behandling måste det anmälas och utredas enligt skollagen (6 kap. 10 §).

Skolan ska inte göra någon värdering av det som skett utan det är den enskildes upplevelse som är styrande.

Skolorna ska anmäla händelsen till huvudmannen, som i en kommunal skolas fall är kommunen och i en friskolas fall styrelsen.

Om ingenting händer kan en elev anmäla händelsen till Skolinspektionen barn- och elevombud.

Utdrag ur incidentrapport från Hallsta skola:

Elev har utsatt annan elev för knuffar och satt sig över elev.

Rektor, biträdande rektor och speciallärare har samtalat med båda. Vårdnadshavare informerade. Socialtjänst till agerande.