Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hanterade C stormen i partiet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Centerpartiet har haft en turbulent tid med avhopp och kritik mot gruppledaren Berit Jansson. – Jag har rannsakat mig själv, säger hon.

Centerpartiet har haft en stormig tid med fyra avhopp på kort tid. När C gick med på att sänka kommunalskatten med 20 öre anklagades Berit Jansson och andra ledande centerpartister för att gå i Moderaternas ledband. I budgetförhandlingarna förra hösten antogs nämndernas verksamhetsplaner. Där kom återigen kritik för att Berit Jansson skulle ha gått med på mindre pengar till skolan än vad som varit avsikten i den uppgörelse om skolsatsningar som genomförts av fem partiers ledamöter i barn- och skolnämnden.

Det fick Robert Johansson, ledamot i barn- och skolnämnden, kretsordföranden Håkan Stolt samt Christer Johansson och Gunnar Marstorp att lämna partiet. De startade strax därefter Roslagens oberoende parti tillsammans med en annan avhoppare från FP, Anders Fransson.

– Det var en väldigt turbulent tid. Det var stark kritik mot mig, säger partiets gruppledare Berit Jansson.

– Under den här tiden fick jag ett väldigt stöd från andra i partiet. Jag har även känt ett stöd från partistyrelsen på riksplanet och hela vägen ned.

Hon anser att de som hoppat av spred ”dåliga vibbar”.

– Vi var inte på samma våglängd någonsin. När avhoppen var avklarade blev det en nytändning i partiet. Vi har fastslagit vår lista till kommunfullmäktige och gjort ett valprogram. Det är en väldig aktivitet i partiet och en känsla av att ”nu kör vi”.

Hur upplevde du kritiken personligen?

– Jag undrade vad jag gjort för fel. Jag bollade frågan med andra högre upp och fick stöd för den politik jag vill föra.

Berit Jansson har fått kritik för att hon varit för flat mot Moderaterna. När nomineringskommittén lagt fram sitt förslag på kandidater till kommunfullmäktige var Per Lodenius partiets förstanamn. När medlemmarna röstat fick han fler röster, 763 gentemot Janssons 607.

– Det är inte så konstigt. Många medlemmar var med på Kurt Lodenius (tidigare kommunalråd och pappa till Per) tid och ser en ny Kurt i Per. En del tycker kanske inte att de känner mig så väl. Det finns ingen schism mellan mig och Per. Han vill verka i riksdagen.

Berit Jansson säger dock att hon rannsakat sig själv.

– Det har kommit fram att jag ska vara mer synlig och driva saker hårdare. Det har varit för få egna uttalanden. Men det får jag ta igen.

Nyligen fick hon igenom att kommunen ska anta en kostpolicy.

– Det är ett resultat av den rannsakan, säger hon.

Förändringar i partiet

Folkpartiet: 5 mandat. Ny gruppledare på valsedeln, Karin Karlsbro. Fullmäktigeledamoten Johnny Degerman ställer inte upp. Ersättaren Anders Fransson har gått till ROOP.

Moderaterna: 20 mandat. Tidigare toppnamnet Göran Pettersson ställer inte upp i valet i hös.

Kristdemokraterna: 2 mandat. Ny gruppledare under mandatperioden: Åke Malmström avgick och ersattes av Ulla-Britt Pettersson.

Vänsterpartiet: 2 mandat. Bertil Karlsson som var gruppledare fram till valet 2010 ställer inte upp i valet

Socialdemokraterna: 18 mandat. Efter valet 2010 avgick gruppledaren och oppositionsledaren Elisabeth Björk och ersattes av Ulrika Falk. Fullmäktigeledamoten och tidigare riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson kommer att lämna sitt uppdrag.

Miljöpartiet: 5 mandat.

Centerpartiet: 7 mandat.

Sverigedemokraterna: 2 mandat.