Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör vi Norrtälje kommun bättre

Norrtälje kommun är på många sätt en bra kommun att leva i. Men vi möts av allt fler som känner oro för framtiden.

Annons

Unga människor som undrar om de kommer att få ett jobb. Föräldrar som oroar sig för om deras barn kommer att lyckas i en skola som inte håller måttet. Äldre människor som oroar sig för att samhället kommer att svika när det behövs som mest, och deras barn som mitt i karriären undrar om de kommer att klara av att hjälpa sina föräldrar i vardagsstressen.

Socialdemokraternas svar till dem är tydligt: Norrtälje kommun tjänar på välfärd. Satsningar på fler jobb, bättre skola, tillgänglig vård och tryggare omsorg är viktigare än ytterligare skattesänkningar.

Trots att Norrtäljemoderaterna ofta pratar om tillväxt, har de inte lyckats att skapa den tillväxt vår kommun behöver. De har haft höga visioner för bostadsbyggandet, men våra unga kan inte bo i ett visionsprogram. Bostadsbyggandet måste ta fart, och vi behöver prioritera bostäder till unga och barnfamiljer för ett växande Norrtälje.

Det går inte tillräckligt bra för skolan i Norrtälje kommun. Vi vill erbjuda en modern och utvecklingsinriktad skola av hög kvalitet som ger alla elever möjlighet att lyckas och förverkliga sina drömmar om framtiden.

Därför storsatsar vi på skolan, som i vårt budgetförslag får 72,2 miljoner mer än i den Moderatledda koalitionens budget för perioden. Det är pengar som kommer att behövas, det visar inte minst den kvalitetsöversyn av grundskolan som genomförts.

Vi höjer skolpengen, men vill även se en reformerad skolpeng, så att resurserna i större utsträckning fördelas efter de behov som finns. Det kommer behövas för att höja skolan och lyfta skolresultaten i vår kommun. Vi nöjer oss inte med mindre än att alla skolor är bra skolor och vi investerar i lärarna, eftersom bra lärare är det absolut viktigaste för elevernas möjligheter att nå kunskapsmålen. Norrtälje ska ha Sveriges bästa skola år 2020, det är en tuff resa utan genvägar, men det är ett mål vi kan uppnå med gemensamma krafter.

Genom smartare lösningar vill vi erbjuda kommunens invånare bättre och mer tillgänglig vård och omsorg. Moderaternas vårdval har ökat tillgängligheten i Stockholm men Norrtälje är en glesbygdskommun med andra förutsättningar. Det kräver att vi anpassar lösningarna därefter.

Socialdemokraterna vill vidareutveckla Tiohundramodellen istället för att införa ett vårdval som bygger helt på att marknaden ska lösa vårdutbudet. Vi socialdemokrater vill erbjuda det bästa av två världar, valfrihet och trygghet.

Vi tillför även 14 miljoner mer redan nästa år till sjukvård- och omsorgsnämnden än den Moderatledda koalitionen. Det är pengar som kommer att behövas, inte minst inom hemtjänsten, som inte fått någon uppräkning sedan 2010 trots att både löner och kostnader ökat. Det är kanske inte så märkligt då att kundnöjdheten rasat. Det vill vi ändra på. Det ska vara tryggt att åldras i Norrtälje kommun.

När vi Socialdemokrater utvecklar vår kommun utgår vi från våra lokala förutsättningar, sätter människan i centrum istället för systemen och prioriterar långsiktiga lösningar istället för kortsiktiga besparingar. Så gör vi Norrtälje kommun bättre och skapar en bättre framtid.

Ulrika Falk (S)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel