Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gick julhandeln i Norrtälje

Handeln har inte gått exakt som man trodde.

Annons

Julhandeln i riket slog nya rekord under 2013 enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och HUI Research som presenterades förra veckan. 2012 var första året på sjutton år som det inte slogs försäljningsrekord i december. Däremot visar nya siffror från SCB och HUI Research att julhandeln 2013 vände den negativa trenden med nytt försäljningsrekord. Men för många butiker i Norrtälje var julhandeln inte lika positiv som i resten av landet.

Anki Belsander, ägare av butiken Akeba, har känt av det tuffa klimatet i Norrtälje men hon är ändå nöjd med försäljningen i december. Trots att butiken blivit mindre har försäljningen under julhandeln legat på samma nivå som föregående år.

− Norrtälje har inte proportio nerna för flera köpcentrum och det ger effekter. Det slår mot oss i stadskärnan, säger Anki Belsander.

Enligt HUI Research är det en trend att hushållen prioriterar möbler och inredning vilket har speglats i försäljningssiffrorna från december 2013. Anki Belsander har över 30 år i branschen och instämmer i att det under den senaste tiden har blivit väldigt trendigt med inredning. Detta har lett till att konkurrensen har hårdnat även bland inredningsbutiker. Hur framtiden ser ut har hon svårt att uttala sig om.

− Det är bara att kämpa på, säger Anki Belsander.

Julhandeln i siffror

Försäljningen översteg för första gången 66 miljarder kronor.

Detaljhandelns omsättning ökade med 2,1 procent i december jämfört med samma månad 2012.

Dagligvaruhandeln ökade med 0,9 procent. Den försiktiga ökningen av dagligvaruhandeln anser HUI Research beror på att det var en arbetstagarjul vilket gjorde att många hushåll reste utomlands.