Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förbereder du fritidshuset inför vintern

Tips på vad du ska tänka på inför den stundande årstiden.

Annons

Höstdagjämningen har passerat, temperaturen sjunkit flera grader senaste veckan.

Helgerna i sommarstugan blir allt färre. Snart är säsongen slut.

Men innan nyckeln till låsen vrids om en sista gång före vintervilan, gäller det att förbereda huset på minusgraderna som vankas.

Genom att rusta stugan ordentligt inför kylan kan både dyra och tidskrävande skador undvikas.

– Det krävs en del jobb. Men det är absolut värt mödan, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam.

Vatten kan vara husägarens största bov. Den som inte stänger av det i tid, kan behöva dras med både mögel–, frys – och vattenskador.

Finns det vätska kvar i rören när temperaturen sjunker, kan det säga ”boom”.

– Rören sprängs och vattnet sprutar åt alla möjliga håll. Skadorna blir både väldigt bökiga och kostsamma, säger Erik Arvidsson.

En vattenskada kostar flera tiotusentals kronor att åtgärda, beroende på omfattningen. Fritidshusförsäkringen täcker ofta dessa, men självrisken brukar bli hög.

Så innan du lämnar sommarstugan – se till att vattnet är avstängt. Kontrollera också att vattnet rinner ur rören ordentligt, för att undvika nämnda explosion.

Det är också viktigt att inte skruva ner värmen helt. Låt mätaren stå på tio grader i kök och badrum.

– Det är där som vattenledningarna finns och är det kallare än så är frysrisken stor, säger Erik Arvidsson.

Vid en stuga i Baltora står Bo Larsson och rullar ihop vattenslangen. Utemöbler och annat som stått ute under de varma månaderna ska plockas in.

Även om Bo Larsson brukar besöka stugan under hösten och vintern, minskar dagarna rejält dessa årstider. Därför sänker han värmen och stänger av vattnet.

– Men några gånger har jag missat att tömma rören ordenligt på vatten. Då har de frusit och vattnet har inte kunnat rinna igenom. Jag har fått värma och trixa för att få det att fungera igen, säger han.

På elementen i stugan sitter små sensorer. Bo Larsson kan ringa till dem från lägenheten i Stockholm. På så vis sätts en fläkt i elementet igång.

– Då är det bättre cirkulation i luften när jag kommer ut, och värmen har hunnit stiga.

Bo Larsson är inte särskilt orolig för inbrott. Flera av hans grannar bor nämligen permanent i området.

– De brukar kolla till stugan. Och så tar jag hem datorer, kameror och sådant. Så det finns ändå bara gamla grejer kvar i stugan, säger han.

Kom ihåg-lista

Behåll en del värme. 10 grader är lagom i kök och badrum.