Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du julbordet på en timme

Det är mycket som ska fixas på julen. Mat, klappar, pynt och gå-bortpresenter. NT har ett par tips för att minska stressen.

Annons

Ta ett djupt andetag. Ett till. Slappna av. Bestäm dig sedan för att det som blir duger gott. Julen handlar ju ändå främst om att vara tillsammans, inte om vem som har det mest dignande julbordet eller ger bort de mest udda paketen.

Vi börjar med maten. Där är det enkelt. Köp färdiglagat. Köttbullar, sill, lax, skinka, pepparkakor och julmust. Allt är klart att servera direkt ur paketen. Vill du lyxa till det kan du ju steka köttbullarna i smör. Eller så kör du dem i mikron nån minut. Eller så äter du dem kalla. Det funkar också. Se faktarutan här intill så kan du riva av matinköpet på en halvtimme.

Gå-bort-presenten då? Vi föreslår en klassiker. En blomma och en halvlögn. Köp en hyacint. De brukar gå att hitta i de flesta mataffärer och är inte så knussliga med kyla som den annars så klassiska julstjärnan. Häll sedan över lite sylt eller marmelad i en tom glasburk, eller lägg ett par mack-köpa lussebullar i en påse. Knyt ett snöre om det hela och säg att du har fixat det själv. Det brukar imponera.

Måste man ha gran? Nej, säger vi. Snurra lite glitter runt blommorna i köksfönstret eller någon grön växt i vardagsrummet så ser det juligt och fint ut. Släck sedan ner och tänd ett par levande ljus så syns det inte att du varken har dammsugit eller tvättat fönsterna.

Julsnapsen då? Ja, den kanske du kan avstå ifrån. Barnen vill ju ändå helst att ni firar en vit jul. Skulle ändå känna dig i desperat behov av något alkoholhaltigt så säljer de flesta bensinmackarna öl. Blanda med julmust så har du en riktigt tjusig juldricka som till och med finsmakarna rekommenderar.

Men julklappsinköpen då? De som brukar ta timmar av svettig trängsel på stan. Inte då. Köp presentkort i ett par butiker så får var och en själv hitta den perfekta presenten. De flesta affärer säljer även presentkort via nätet vilket betyder att du inte ens behöver ge dig ut på stan. Sätt dig vid datorn, fyll i belopp, betala och skriv ut. Klappat och klart.

Ett billigare alternativ är helt egna presentkort. Ge bort tid och närvaro i form av en helkvälls barnvaktande eller ett löfte till pappa om att hälsa på en gång i månaden fram till midsommar. En tidningsprenumeration är också en uppskattad julklapp som kan vara ända till påska.

Vill du absolut ha något konkret att slå in och är ute i allra sista minuten är det bensinmacken som gäller. Där hittar du handskar och bilskrapa till pappa, en cd-skiva till mamma, choklad och lotter till farmor och farfar, en ljudbok till mormor och en dvd-film till syskonbarnen. Och du..? God jul!

Så fixar du julbord på en timma

(Vi har räknat med att man har vissa basvaror som senap, ketchup (barnen vill har det till korv/köttbullar ...) smör, ost, knäckebröd, och kaffe hemma.)

Tolv potatisar (Eller så skippar du potatisen med hänvisning till att du går på nån av alla dieter folk går på nu för tiden.)

Fyra ägg (Enkelt: Ägghalvor. Lyx: Ägghalvor med en klick majonnäs/kaviar)

Lax, kallrökt eller gravad, cirka 300 gram.

En påse köttbullar, cirka 500 gram

Ett paket prinskorv cirka 400 gram (Bör stekas. Eller så kan du skippa dem. Du går väl på nån diet!?)

Sill. Säljs ofta i småburkar, typ två-tre stycken för en billig peng.

Ett paket rökt skinka (Lyxvariant: Butiker med chark säljer ofta ”hemlagad” julskinka)

En flaska glögg. (Den bör värmas. Annars kan du skippa den. Dieten, du vet ...)

En ask pepparkakor (En mögelost typ Kvibille om du vill lyxa till det)

En limpa mjukt julbröd

En ask cocktailtomater. (Helt onödigt, men det är snyggt att pynta faten med.)

Julmust

Förrätt: Glögg, must och pepparkakor. Eller bara pepparkakor. Eller så skippar ni glögg-mys-grejen helt och hållet.

Middag: Resten.

Efterrätt: Kaffe och chokladasken du bad gästerna att ta med sig.