Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så firas Solhemsdagen

På lördag den 7 december infaller Solhemsdagen. Då håller det kooperativa boendet Solhem öppet hus för alla som vill titta förbi. – Jättespännande, säger hyresgästen Anne-Louise Ahlgren.

Annons

Det är snart dags för lunch. Det märks. Inte bara på doften, utan också på humöret som bärs upp av de väntande i foajén. Den cateringfirma som huserar på Solhem lagar också luncher åt de boende. – Vi visste att vi hade ett jättefint kök, så vi satte in en annons i tidningen och cateringfirman nappade, berättar Kajsa Nordgren, ordförande för Förenade Solhem.

Rundvisningen i korridorerna, mellan lägenheter och olika uppehållsrum, blir också en promenad i Solhems födelsehistoria.

– Varje gång vi haft ett möte med kommunen gick jag hem och skrev låttexter på mina frustrationer, säger hon.

Solhemssagan – en sorts musikal om fattighuset som blev kooperativ hyresrättsförening – visas filmatiserad under Solhemsdagen.

– Det här är ett minne från min mamma, säger hon och pekar på en bokhylla.

Kajsa Nordgren är i grunden psykolog, men för några år sedan flyttande hon åter till Älmsta och när hennes mamma hamnade på servicehus väcktes engagemanget.

– På ett år gick hon ner sig så att det blev svårt att konversera. Men när hon kom hit så väcktes alla gamla roslagshistorier till liv, berättar hon.

Det har nu gått ett par år sedan hennes mamma gick ur tiden.

– Men nu har jag fått en massa nya mammor och pappor, säger hon.

Måna Karlsson flyttade hit i februari förra året.

– Jag hade ett gammalt hus, men så småningom blev det för jobbigt att ta hand om allt själv. Jag stortrivs här, säger hon.

Anne-Louise Ahlgren instämmer:

– Det här är ett väldigt tryggt boende. Men det borde komma in lite fler yngre. Många tänker nog att de ska flytta hit när de blir äldre, men det är faktiskt när man är nybliven pensionär som man får ut mest av det här.

De flesta som bor på Solhem är mellan 70-95 år, men här bor också några barnfamiljer. För även om Solhem verkar i egenskap av ett seniorboende är människor i alla åldrar välkomna hit. På Solhem finns ingen personal. I stället är det hemtjänsten och den ideella styrelsen samt de boendes gemensamma ansträngningar som ser till att allt fungerar som det ska.

Var och en gör så gott man kan, förklarar Anne-Louise Ahlgren. Så lyder också parollen inför öppet hus på lördag. Var och en av de boende ser till att göra dagen trivsam. Och med detta följer givetvis också ansvar.

– Glögg. vem var det som skulle fixa med den? är det någon vid bordet som undrar.

– Gubbarna, skjuter en annan in, gubbarna skulle ha något med glöggen att göra.

Program Solhemsdagen

Glögg och dragspel

Fika med hembakt

Julklappslotterier

Andra våningen

Gubbhyllan

Dockutställning

Sporthörnan

Fiskadamm

Utklädningskul

Gröna rummet

11.00 Sing-a-long med Annika

11.45 lättgympa

13.00 En jul när jag var liten

13.30 Sagan om Solhem